Minister blijft bij korting huursubsidie
Minister Dekker van Volkshuisvesting houdt onverkort vast aan een korting van 12 euro per maand op de huursubsidie vanaf juli 2004. Zij zit vast aan het regeerakkoord, dat voorschrijft dat op de huursubsidie 210 miljoen euro bezuinigd moet worden.
Allerlei alternatieven zijn volgens de minister doorberekend. „Maar die leveren niet genoeg op”, zei de minister donderdag bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van VROM in de Tweede Kamer.
Dinsdag bleek al dat Dekker de steun heeft van de coalitiepartijen en daarmee van een kamermeerderheid. CDA-kamerlid Van Bochove stelde wel voor om de laagste inkomens te ontzien door mensen die iets beter af zijn, meer te laten inleveren. Maar de minister ziet niets in zo’n aanpassing, onder meer omdat dit tot ingewikkelde regelgeving leidt.
GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en SGP wezen erop dat burgers die getroffen worden door de verlaging van de huursubsidie, ook nog allerlei andere bezuinigingsmaatregelen moeten verwerken, zoals de afspraak om lonen en uitkeringen in 2004 en 2005 te bevriezen. „Is de korting dan nog wel draaglijk?” vroeg Van der Staaij (SGP). Dekker vindt die „verantwoord.”
De Woonbond beraadt zich op hardere acties tegen de plannen van minister Dekker. Voorzitter Van Veen denkt aan een oproep aan de achterban om massaal huursubsidie aan te vragen. Daardoor dreigen de ambtelijke molens bij het ministerie van VROM vast te lopen.
Van Veen was donderdag woedend dat de minister met steun van de Tweede Kamer een korting van 12 euro per maand vanaf 1 juli 2004 kan doordrukken. Volgens haar worden huurders in de steek gelaten. „Dat roept alleen verzet op.”
De Woonbond kan een behoorlijke vuist maken. Ruim eenderde (37 procent) van de huurders in Nederland is lid. Bij elkaar gaat het om 1,1 miljoen huishoudens, aldus Van Veen. Zij houdt wel een slag om de arm bij acties die eigen leden kunnen benadelen. „We zullen kijken naar het meest effectieve instrument.”
De Woonbond ziet geen heil in overleg met verhuurders om oplossingen aan te dragen, bijvoorbeeld in de vorm van minder huurverhoging. Dekker zei open te staan voor gezamenlijke suggesties. „De minister, zelf partij bij dit soort overleg, heeft met haar kortingsplannen daar een bom onder gelegd.”