Kabinet ontziet werkenden en laagste inkomens
DEN HAAG (ANP). Huishoudens gaan er volgend jaar gemiddeld 0,5 procent op achteruit, maar de werkenden worden ontzien. Hun koopkracht blijft grosso modo gelijk. De laatste inkomens (tot 110 procent van het sociale minimum) leveren weliswaar in, maar doordat zij een eenmalig extraatje ontvangen, worden ze wat minder hard getroffen.
Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), die dinsdag officieel worden gepresenteerd.
Werkenden profiteren volgens het CPB van een verhoging van de arbeidskorting met 375 euro. De laagste inkomens krijgen een eenmalige uitkering van 100 euro (echtparen), 70 euro (alleenstaanden) of 90 euro (alleenstaanden ouders).
Ook hoge inkomens zonder hypotheek hebben voordeel van een kabinetsmaatregel. Het maximale percentage voor renteaftrek wordt vanaf 2014 jaarlijks met een half procentpunt verlaagd, maar gecompenseerd via een verlenging van de derde belastingschijf. Voor hoge inkomens mét een hypotheek pakt deze maatregel ongunstig uit.
Verder heeft iedereen profijt van een verhoging van de algemene heffingskorting met 100 euro, waardoor er minder belasting betaald hoeft te worden.
Naast maatregelen die positief zijn voor de koopkracht, ziet het CPB een hele serie ingrepen die nadelig zijn. De belangrijkste:
De belastingschijven worden niet gecorrigeerd voor inflatie, waardoor je sneller in een hoog belastingtarief terechtkomt.
De koopkracht van ambtenaren wordt aangetast door het opnieuw bevriezen van hun salaris.
De heffingskorting in de tweede en derde schijf wordt met 2 procent afgebouwd, wat nadelig is voor de midden- en hogere inkomens.
Voor de hoogste inkomens verdwijnt de arbeidskorting vanaf 2014 in drie stappen, wat voor deze groep werkenden negatief uitpakt.
AOW’ers met een aanvullend pensioen van 50.000 euro en meer krijgen te maken met een afbouw van 20 procent van hun toeslag voor jongere partners.
Voor alleenverdieners met een partner die na 1962 is geboren, wordt de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting verder beperkt, een fiscaal ongunstige maatregel.
De inkomenscompensatie voor (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten gaat met 95 euro omlaag.
Een verlaging van de zorgtoeslag treft de lage en middeninkomens.
De kinderbijslag voor kinderen vanaf 6 jaar wordt vanaf volgend jaar gelijkgetrokken met die van jongere kinderen. Dat is nadelig voor gezinnen met oudere kinderen.
Volgens het koopkrachtplaatje van het CPB leveren gepensioneerden volgend jaar het meeste in: 1,5 procent. Uitkeringsgerechtigden hebben een half procent minder te verteren.
2014 wordt het vijfde jaar op rij dat de koopkracht gemiddeld daalt.