Ontmoetingsdag Ede: Mordechai weigerde feestkleding te dragen
EDE. Is de kerk nog zichtbaar? Tijdens de jaarlijkse ontmoetingsdag in de Open Hofkerk in Ede –traditioneel op de tweede dinsdag van september– wees ds. F. Mulder dinsdag op de rol van kleding.
De predikant van de gereformeerde gemeente in Rhenen mediteerde in zijn slottoespraak over Esther 4. Pas toen het doodsvonnis over Gods volk was uitgesproken, stak Mordechai zich in rouwkleding en werd het zichtbaar dat hij bij Gods volk hoorde. Omdat Mordechai de ernst van het vonnis besefte, weigerde hij feestkleding te dragen. „Hoe is het thans met Gods kerk?”
Ds. Mulder trok uit Esther 4 lessen voor vandaag. „Zij die de doodsnood ervaren, willen niet in feestkleding lopen. Zij die Jezus Christus leerden kennen, weten dat de rouwkleding ooit wordt omgewisseld in feestkleding.”
Ds. J. Goudriaan, oud gereformeerd predikant uit Ede, begon de ontmoetingsdag met een meditatie over Ezechiël 36:24-26. „Net als Ezechiël leren al Gods kinderen ballingen te zijn vanwege de afval van God. Het is een wonder van genade als God naar Zijn vrijmachtig en soeverein welbehagen Zijn volk uit de ballingschap haalt.”
Ds. Goudriaan sprak over Gods vergaderend werk, Zijn reinigend werk en Zijn heiligend werk. „Als God Zijn gunstgenoten door de inwendige roeping verzamelt, begint dat bij de ontdekking. De zondaar ziet in dat hij een buitenstaander is en moet zijn leven leren te verliezen om in Christus behouden te worden. Door de Geest wordt het stenen hart weggenomen. De reiniging en ook de heiligmaking zijn geen mensenwerk. Het is een werk van de Drie-Enige God en alleen die Naam moet worden verheerlijkt.”
Ds. H. Zweistra, hersteld hervormd predikant uit Nederhemert, mediteerde over Eli en Samuël, naar aanleiding van 1 Samuël 3. De predikant noemde de tijd van Eli’s hogepriesterschap een geesteloze tijd. „De godsdienstige molens draaien wel, maar de zonde viert hoogtij. Toch wil God nog met Zijn volk, niettegenstaande al die goddeloosheid, in een woordgemeenschap leven. Israël heeft wel met God afgerekend, maar God niet met het volk. Door middel van de dienst van Samuël wordt het volk ertoe opgeroepen terug te keren. God kan de zonde niet straffeloos aanzien en daarom moet Samuël het oordeel aanzeggen.”
Gistermiddag sprak ds. K. Veldman over Romeinen 8. De hersteld hervormde emeritus predikant uit Albasserdam hield de 300 belangstellenden voor dat de geestelijke dood niet iets neutraals is, maar een actieve doodsstaat. „Gods Geest brengt het vijandige vlees aan het licht. Gods kinderen zuchten onophoudelijk onder de last van de vleselijke overdenkingen. Het is bitter tegen God te zondigen. Daarom is het goed nog klagende christenen te ontmoeten. Hoewel het niet bij klagen blijft, is de klacht als gevolg van de zondesmart een wezenlijk onderdeel. De roep om genade wordt dan geboren en dan is er ook vrolijkheid omdat zij in dat alles meer dan overwinnaars zijn.”