Van Maldegem: In kerk is meer aandacht voor problemen tijd nodig
GRONINGEN. Technologische en economische thema’s krijgen in reformatorische kring te weinig aandacht. „De prediking is vrijwel uitsluitend gericht op het individuele zielenheil. De maatschappelijke problemen worden meer als ongeestelijke bijzaken gezien.”
Die kritiek uit ir. Ries van Maldegem van advies- en ingenieursbureau RIES in het familieblad Terdege dat dinsdag verschijnt. Hij wordt geïnterviewd in een serie over de toekomst van de gereformeerde gezindte.
Kerken moeten meer gaan werken met sites waarop deskundigen actuele vragen beantwoorden op een manier die ook voor jongeren toegankelijk is, stelt Van Maldegem. „Toerusting via een vierhonderd jaar oude catechismus is volstrekt ondoelmatig. Zeker academische studenten missen de link tussen de zondagse prediking en wat ze doordeweeks aan wetenschappelijk kennis krijgen voorgeschoteld.”
De trage manier waarop kerken en synodes handelen, spoort niet met de snelle ontwikkelingen in de samenleving, constateert Van Maldegem. „De kerkelijke structuren dateren uit de tijd van de trekschuit.”
De snelle ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie zullen christenen straks voor dilemma’s stellen, verwacht de ingenieur. „Voor het ongeboren leven komen er steeds subtielere tests, waarbij DNA-details van het kind worden vastgesteld. Bij ongunstig resultaat zullen verzekeraars voorwaarden gaan stellen. „Als u hiermee doorgaat, komt u in een ander tarief terecht, of we betalen niet meer.””
Technologie zal de samenleving gaan beheersen. Van Maldegem ziet in dat opzicht lijnen naar het Bijbelboek Openbaring. „Ons begrip ”systeem” bestond tweeduizend jaar geleden nog niet. Johannes maakte gebruik van het vocabulaire van zijn tijd. Ik denk dat bij de antichrist ten onrechte wordt gedacht aan een mens. Een mens heeft een korte levensduur en beperkte mogelijkheden. Dat geldt niet voor een wereldwijd kunstmatig intelligent systeem.”