Ds. D. van de Streek 25 jaar predikant: ambt van statisch naar dynamisch
VOORTHUIZEN. In 25 jaar is het ambt van predikant veranderd. Van statisch naar dynamisch. Dat zegt ds. D. van de Streek uit Voorthuizen, predikant van de hervormde gemeente Zwartebroek/Terschuur. Op 4 september vierde hij zijn 25-jarig ambtsjubileum.
Het thema voor zijn preek tijdens de jubileumdienst afgelopen zondagmorgen was daarom ”Van A naar Beter”. „Ik heb de hts-opleiding weg- en waterbouw gedaan, je begrijpt dat de tekst uit Johannes 14:6: „Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven” mij bijzonder aanspreekt.”
Dirk van de Streek werd geboren op 26 maart 1952 in Blokzijl. Hij werkte dertien jaar voor de gemeentelijke overheid in Oldebroek. In die periode studeerde hij in deeltijd theologie in Utrecht.
Een beproeving?
„Ik ben er te nuchter voor om zo’n situatie een beproeving te noemen. Ik zet liever mijn schouders eronder, ik heb het met vreugde gedaan. Aan mijn vrouw heb ik heel veel te danken. Zij was op de zaterdagen alleen met de kinderen, die ik door mijn studie gewoonweg minder aandacht kon geven. Maar een beproeving, nee.”
In november 1985 hield kandidaat Van de Streek zijn eerste preek in de hervormde kerk van Oldebroek. „Al mijn collega’s van de gemeente waren er. Toen ik mijn hoofd boven de preekstoelrand uitstak en dat zag, deed dat me ontzettend goed.”
Het Overijsselse Mastenbroek was de eerste gemeente van ds. Van de Streek. Hij begon er in 1988. „Vertrouwen won je van lieverlee bij deze nuchtere Saksen.” Vanaf 1993 stond hij in de gemeente van Ameide-Tienhoven. „Ze zijn in Zuid-Holland rechttoe, rechtaan. En ze hebben ontzettend veel humor. Zelfspot ook. Iemand zij eens tegen me: „Die man haalt de nieuwe aardappelen niet.” Ik vroeg verschrikt wat er dan met hem was, en ging ervan uit dat hij ziek was en de aardappeloogst niet zou halen. „Hij laat ze brengen”, was het antwoord.”
In 1998 verhuisde het gezin naar Rijssen. Zes hervormde predikanten stonden er in een gemeente van 10.000 zielen. „We hadden een goede samenwerking met elkaar. Op ministerievergaderingen oefenden we zelfs Hebreeuws, onder leiding van de vorig jaar overleden ds. A. van de Beek. Dat vond ik heel waardevol, omdat ik het idee heb dat mijn kennis van het Hebreeuws door de zaterdagopleiding niet zo gedegen is als dat van andere predikanten.”
Van 2003 tot februari dit jaar stond ds. Van de Streek in Voorthuizen. „In Voorthuizen kwam de vraag naar verantwoorde liturgische vernieuwing. We hebben de oplossing gezocht in eenheid en verscheidenheid. In de Dorpskerk is de liturgie traditioneel en in Bethabara wordt er een Bijbels verantwoord lied gezongen. Verandering in de liturgie mag niet de aandacht voor de preek verminderen. De hele gemeente moet worden aangesproken in de preek.”
U bent voorzitter van pastoraal-diaconaal centrum De Herberg.
„De Herberg is een goede plek voor mensen die door een ingrijpende gebeurtenis in hun leven uit hun evenwicht zijn geraakt. Dan is het goed om even uit je vertrouwde omgeving weg te zijn en de gelegenheid te hebben om God weer ter sprake te brengen en te laten spreken. De Herberg wil een verlengstuk van de gemeente zijn.
De pastorale vragen van nu laten mij zien dat het werk in 25 jaar tijd veranderd is. Van statisch naar dynamisch.”
Ds. Van de Streek doet intrede in hervormd Zwartebroek/Terschuur (De Waarheidsvriend, 25-02-2013)
Ds. Van de Streek neemt afscheid van Voorthuizen (De Waarheidsvriend, 11-02-2013)
Ds. D. van de Streek doet intrede in Voorthuizen (De Waarheidsvriend, 17-07-2003)
Ds. D. van de Streek neemt afscheid van Rijssen (De Waarheidsvriend, 10-07-2003)
Ds. D. van de Streek in Rijssen bevestigd (De Waarheidsvriend, 23-07-1998)
Ds. D. van de Streek neemt afscheid van Ameide-Tienhoven (De Waarheidsvriend, 09-07-1998)
Bevestiging en intrede van ds. D. van der Streek te Ameide en Tienhoven (De Waarheidsvriend, 11-11-1993)
Afscheid van ds. D. v.d. Streek te Mastenbroek (De Waarheidsvriend, 04-11-1993)
Bevestiging en intrede ds. D. van de Streek te Mastenbroek (De Waarheidsvriend, 06-10-1988)