Binnenland

Nederland haalt Kyotodoelstelling

RIJSWIJK (ANP). Nederland heeft zijn verplichting gehaald om de uitstoot van broeikasgassen jaarlijks met 6 procent te verminderen. In de periode 2008-2012 is gemiddeld 6,4 procent minder de lucht ingeblazen, meldt het CBS.

9 September 2013 11:33Gewijzigd op 15 November 2020 05:43

Op basis van de vereffening van emissierechten zegt het Planbureau voor de Leefomgeving dat daarmee de verplichtingen in het Kyotoprotocol zijn nagekomen. Ook de Nederlandse Emissieautoriteit komt tot die conclusie.

Nederland mocht tussen 2008 en 2012 maximaal 1.001 miljoen ton aan koolstofdioxide, lachgas, methaan en fluorhoudende gassen de lucht inblazen. Door de internationale handel in emissierechten komt de totale verontreiniging voor Nederland uit op 999 miljoen ton.

Eind 2012 zijn afspraken gemaakt over de verlenging van het Kyotoprotocol. In de periode 2013 tot en met 2020 moeten de deelnemende landen gezamenlijk de uitstoot van broeikasgassen nogmaals met 18 procent terugdringen ten opzichte van het Kyotobasisjaar. Uitgangspunt vormen de CO2-emissies in 1990 en de uitstoot van fluorhoudende gassen in het jaar 1995.

De uitstoot van broeikasgassen is volgens het CBS vorig jaar met 1 procent verminderd ten opzichte van 2011. De winterkou in 2012 leidde weliswaar tot meer verstookt aardgas, maar in het wegverkeer en in de energiesector werden minder gassen geproduceerd die bijdragen aan de opwarming van de aarde.

Volgens het CBS is de daling mede toe te schrijven aan de economische crisis. Verder werd vorig jaar minder elektriciteit geproduceerd. Veel goedkope stroom wordt uit Duitsland geïmporteerd.

In 2012 werd 193 miljard aan CO2-equivalenten de lucht ingeblazen. Vooral de uitstoot van het belangrijkste broeikasgas koolstofdioxide nam iets af.

In de industrie bleef de uitstoot van broeikasgassen vrijwel gelijk. Weliswaar leidde de verminderde industriële bedrijvigheid in vele sectoren tot minder uitstoot van schadelijke stoffen, maar die daling werd geheel teniet gedaan door de opleving in de chemische sector. Volgens het CBS was er in 2012 veel vraag naar chemische producten van buiten Europa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer