Buitenland

Zware straffen voor managers olieconcern Elf

Drie voormalige managers van het Franse staatsolieconcern Elf Aquitaine zijn woensdag tot zware celstraffen veroordeeld wegens verduistering.

Buitenlandredactie
13 November 2003 08:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:43

President-directeur Loik Le Floch-Prigent en zijn plaatsvervanger, Alfred Sirven, kregen vijf jaar; André Tarallo, hoofd van een van de divisies van het bedrijf, vier jaar. Daarnaast moeten de drie een boete betalen van respectievelijk 375.000, 1 miljoen en 2 miljoen euro.

Le Floch-Prigent (60) en Sirven (76) zitten al een straf uit die hun eerder is opgelegd in verband met het corruptieschandaal rond Elf, een van de grootste die Frankrijk gekend heeft. Een advocaat van Le Floch-Prigent zei dat deze de nieuwe straf aanvaardt. „Hij heeft gezegd dat hij geen beroep zou aantekenen en hij tekent geen beroep aan”, zei hij. „Hij wil de bladzij omslaan. Het is een opluchting, gek genoeg.”

De eis van het openbaar ministerie luidde vijf jaar voor Le Floch-Prigent en acht jaar voor zowel Sirven als Tarallo. Behalve de drie managers staan sinds maart nog 34 mensen terecht in verband met de verduistering van zo’n 300 miljoen euro van Elf, dat inmiddels is gefuseerd met het Frans-Belgische TotalFina.

Het proces tegen in totaal 37 beklaagden die bij de affaire betrokken waren, heeft vier maanden geduurd, van maart tot en met juni. Na een bedenktijd van vijf maanden kwam de rechtbank woensdag met haar vonnissen. De voormalige echtgenote van Le Floch-Prigent, Fatima Belaid, kreeg drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk, en 1 miljoen euro boete voor het aannemen van 4,6 miljoen euro zwijggeld toe zij van haar man scheidde.

Tarallo was de enige van de drie hoofdverdachten die niet in voorarrest zat, of al in de gevangenis had gezeten wegens een eerdere veroordeling. Hij is ter plaatse in de rechtbank gearresteerd en tussen twee gendarmes afgevoerd voor zijn eerste nacht achter de tralies.

De zaak speelde in het begin van de jaren ’90. Persoonlijke verrijking was bij de staatsoliemaatschappij heel gewoon, zo bleek tijdens het proces. De hardste woorden had rechtbankpresident Desplan voor Le Floch-Prigent: „Als president-directeur was u direct verantwoordelijk voor het verdwijnen van ten minste 183 miljoen euro. Er zijn geen verzachtende omstandigheden.” Le Floch heeft altijd gezegd weinig van de verduisteringspraktijken geweten te hebben, maar heeft zich wel persoonlijk verrijkt.

Zijn tweede man, Alfred Sirven, zou belast zijn geweest met het geven van steekgeld aan vooral linkse politici, terwijl Tarallo rechtse politici steekpenningen zou hebben gegeven, zonder zichzelf daarbij te vergeten. Tarallo vertelde uitsluitend te zijn belast met het te vriend houden van Afrikaanse staatshoofden. In totaal zou in de periode 1989-1992 ongeveer 305 miljoen euro aan steekpenningen van Elf aan de strijkstok zijn blijven hangen.

De verdachten hebben tijdens het proces toegegeven ’provisie’ voor lucratieve transacties te hebben betaald aan de leiders van Gabon, Kameroen, Congo-Brazzaville en Angola. Maar welke Franse politici door hen zijn betaald weigerden zij te zeggen. De grote afwezigen tijdens het proces waren de politici. Volgens de beschuldigden hebben die de staatsmaatschappij Elf altijd gebruikt als een zwarte kas voor de Franse staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer