Minister Borst onder politieke curatele
Minister Borst van Volksgezondheid moet de Tweede Kamer vanaf heden elke dertig dagen informeren over haar inspanningen om het tekort aan intensivecarebedden voor kinderen en volwassenen weg te werken. Daarmee staat de minister onder een vorm van politieke curatele.
De meerderheid van de Kamer vindt dat de bewindsvrouw de afgelopen jaren veel te weinig heeft gedaan om de tekorten te verkleinen. Bovendien heeft de minister eerdere toezeggingen niet uitgevoerd.
De fracties van PvdA, CDA, GroenLinks en SGP waren woensdagavond dan ook slecht te spreken over Borst. Aanleiding voor het debat was een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daaruit blijkt dat er minimaal 23 IC-bedden voor kinderen bij moeten komen, omdat er in het afgelopen jaar bijna duizend kinderen in eerste instantie geen bed konden krijgen voor intensieve zorg. Vorig jaar had de minister al toegezegd dat die 23 bedden er zo snel mogelijk zouden komen.
Het PvdA-kamerlid mevrouw Arib was zeer verontwaardigd over de gang van zaken. Ze vindt eigenlijk dat Borst vanaf heden elke twee weken verantwoording moet afleggen over het gevoerde beleid. Ze had een motie van die strekking voorbereid, maar ze veranderde die termijn in de loop van het debat in dertig dagen.
CDA-kamerlid Buijs zei dat de Kamer „van het ene incident naar het andere gaat en dat de minister steeds achter de feiten aanhobbelt.” Het SGP-kamerlid Van der Vlies vond het „een beschamende zaak” dat de Kamer opnieuw over het tekort aan IC-bedden voor kinderen moest spreken. Volgens het SP-kamerlid Kant overlijden er onnodig mensen door de huidige gang van zaken.
De fracties van VVD en D66 waren milder in hun oordeel. Ze tekenden de motie van PvdA, CDA, GroenLinks en SGP om Borst op te dragen elke dertig dagen schriftelijk verantwoording af te leggen dan ook niet mee.
Minister Borst erkende woensdagavond dat het om een ernstig probleem gaat. Ze benadrukte dat de huidige schaarste mede het gevolg is van keuzes die in het verleden zijn gemaakt. Bovendien is daadwerkelijke realisering van meer bedden voor intensieve zorg niet haar verantwoordelijkheid. Uiteindelijk bepalen ziekenhuizen in overleg met de verzekeraars hoeveel bedden erbij komen.
De bewindsvrouw voegde er aan toe dat geld momenteel niet het probleem is. Het is veel moeilijker om aan personeel te komen. De minister wilde woensdag niet reageren op de ingediende moties om elke dertig dagen de Kamer te informeren. Ze zal daarover op zeer korte termijn een brief naar de Kamer sturen.
De Tweede Kamer bekritiseerde woensdagavond ook uitlatingen van de hoogste baas van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Kingma. De inspecteur-generaal zei eerder deze maand dat artsen patiënten kritisch moeten bekijken op ernstig verhoogde risico’s met het oog op een operatie. Als zich namelijk ernstige complicaties voordoen, blijven de patiënten langer op de intensive care.
De Kamer noemde deze uitlatingen „onzorgvuldig.” Daaruit spreekt de suggestie dat er selectie van patiënten plaats moet hebben. De fracties zijn daartegen. Ook Borst vond dat de uitspraken van Kingma geen schoonheidsprijs verdienen, maar ze voegde eraan toe dat de inspecteur-generaal niet heeft bedoeld dat er selectie van patiënten plaats moet hebben.