Nieuw handboek legt islam uit
Wie de weg wil weten in het labyrint van mannen in djellaba’s, moslimbobo’s in maatpakken en orthodoxe imams, kan nu gebruikmaken van de ”Wie-is-wie” van islamitisch Nederland. De Stichting Islam en Burgerschap (I&B) presenteerde de uitgave gisteren in Den Haag.
Met de ”Wie-is-wie” wil Islam & Burgerschap ook in de toekomst een bijdrage leveren aan de integratie van moslims en aan genuanceerde berichtgeving. De wegwijzer voor journalisten, overheidsinstanties en andere geïnteresseerden komt vlak voordat I&B mogelijk ophoudt te bestaan. Het ministerie van Justitie besloot onlangs de subsidie stop te zetten voor de stichting die sinds 1998 werkte aan een beter begrip tussen moslims en hun Nederlandse medeburgers en tussen moslims onderling. De Tweede Kamer moet nog beslissen of de subsidie daadwerkelijk wordt stopgezet.
In het naslagwerk heeft I&B woordvoerders en (ervarings)deskundigen laten opnemen die hun licht laten schijnen over alle knelpunten en gevoelige thema’s die de afgelopen jaren aan de orde zijn geweest. Ze zijn gegroepeerd per onderwerp, zoals moskeeën, rituelen, onderwijs, media en belangenbehartiging. Elk hoofdstuk begint met een inleiding. Een algemene inleiding over de islam en een samenvatting van de belangrijkste aspecten staan voorin het boek.
Islam en Burgerschap heeft twee jaar gewerkt aan de verzameling. „I&B heeft zich heel wat op de hals gehaald”, zei stichtingsvoorzitter Mohamed Sini. „Niet alleen moesten we de juiste persoon hebben, diegene moest ook nog eens een behoorlijke beheersing van de Nederlandse taal hebben.”
Behalve namen en functies vermeldt de gids ook gegevens als telefoonnummers, e-mailadressen en publicaties. Het is de bedoeling dat elk jaar een nieuwe uitgave uitkomt.
Sini zei bij de presentatie verder dat hij hoopt dat de gids helpt bij de vorming van „een evenwichtig en genuanceerd beeld van moslims. Wellicht dat het door het boekje minder vaak voorkomt dat journalisten achterwaarts strevende personen opvoeren, die er voornamelijk islamitisch uitzien.”
Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie noemde het handboek een bewijs dat de integratie en inburgering „op het goede spoor zitten. De moslimgemeenschap nam zelf het initiatief voor dit boek en biedt daarmee een opening om in gesprek te komen.”
Het naslagwerk bevordert volgens de bewindsvrouw verder direct contact tussen verschillende groepen mensen. „Direct contact is het beste medicijn tegen vooroordelen en discriminatie.”