Economie

Nederlandse ingenieurs weg uit Oost-Jeruzalem

JERUZALEM. De Israëlische regering is teleurgesteld dat het advies- en ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV zijn betrokkenheid bij de bouw van een afvalwaterzuiveringsproject in Oost-Jeruzalem heeft beëindigd.

Het Amersfoorts bedrijf liet vrijdag weten „zich graag te houden aan de (inter)nationale wet- en regelgeving.” Zodoende is het bedrijf „tot de conclusie gekomen dat het project daarmee mogelijk in strijd zou kunnen komen.”

Redactie binnenland
6 September 2013 12:26Gewijzigd op 15 November 2020 05:40
Oost-Jeruzalem. Foto EPA
Oost-Jeruzalem. Foto EPA

Een woordvoerder van de Israëlische regering zei vrijdag tegenover de Israëlische krant Ha’aretz dat het Amersfoorts bedrijf is bezweken door politieke druk vanuit Nederland en door intimidatie en pesterijen. De Israëlische regering betwist ook dat het bouwproject in strijd is met de wet.

De Palestijnse Autoriteit, de Nederlandse organisatie ”Een Ander Joods Geluid”, oud-premier Van Agt en SP-Kamerlid Van Bommel juichten de beslissing van het bedrijf vrijdag toe.

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind vindt het desgevraagd „zeer te betreuren” dat Royal HaskoningDHV er de stekker uittrekt. „Volgens mijn bronnen is het project een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen Israëliërs en Palestijnen. Zo kan van onderop aan vrede worden gewerkt.” Voordewind noemt het „verwarrend” dat de Palestijnse oud-minister Hanan Ashrawi heeft gezegd dat de Palestijnse Nationale Autoriteit geen partner in het project is. „Ik blijf er vanuit gaan dat er wel degelijk sprake is geweest van samenwerking tussen Israëliërs en Palestijnen in dit project. Uit een rapport van het Milken Institute van de Universiteit van Jeruzalem blijkt dat lokale Palestijnse gemeentebesturen en het lokale Palestijnse bestuur van Oost-Jeruzalem al vijf jaar bij het project betrokken zijn. Ook de minister van water van de Palestijnse Autoriteit was in 2012 bij een bijeenkomst in het Palestijnse dorp Ubeidiya over het project. Dat de Autoriteit er nu afstand van neemt, vind ik een politiek spelletje over de ruggen van de gewone Palestijnen.”

Ook directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) reageerde vrijdag sceptisch via Twitter. „Als Haskoning politiek wil bedrijven, kan het dan ook even kijken naar activiteiten in Saoedi-Arabië en, ja, u leest het goed: Zimbabwe.”

Eerder werd bekend dat het ministerie van Buitenlandse Zaken Haskoning heeft geadviseerd om te stoppen met het project. Israël reageerde daarop verontwaardigd, ook omdat de bouw van de installatie de inwoners van het gebied –voornamelijk Palestijnen– juist ten goede zou komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer