Kerk & religie

Prof. Op ’t Hof: Verstand is niet het een en al

UTRECHT. „Hoe zullen wij met ons verstand de werkelijkheid ooit leren kennen?” vroeg prof. dr. W. J. op ’t Hof woensdag tijdens een lezing voor de reformatorische studentenvereniging Depositum Custodi (DC) in Utrecht.

Van een medewerker
5 September 2013 11:12Gewijzigd op 15 November 2020 05:38
Prof. dr. Op ’t Hof. beeld RD, Anton Dommerholt
Prof. dr. Op ’t Hof. beeld RD, Anton Dommerholt

Hij wilde met deze vraag „de betrekkelijkheid van universitaire kennis in het licht stellen.” De bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van het piëtisme aan de Vrije Universiteit in Amsterdam sprak over het jaarthema ”Strijd”.

Tijdens de drukbezochte bijeenkomst overhandigde het Utrechtse bestuur aan Erik Floor van de Rotterdamse afdeling een vlag die geënt was op het wapen van Rotterdam. De vlag is te gebruiken tijdens de lezingen in de Maasstad. De tekst in het wapen luidt: ”Sterker door strijd”.

Het onderwerp van deze eerste themalezing was de zondeval en de gevolgen daarvan. Volgens prof. Op ’t Hof moeten we „doordrongen zijn van het feit dat we vijanden van God zijn. Al wat buiten de geloofsgemeenschap met Christus is, is niet aangenaam voor God.”

God neemt geen genoegen met wat wij doen, maar alleen met het werk van de Heere Jezus, stelde prof. Op ’t Hof. „Er bestaat een absolute noodzaak om tot Hem te komen. Dat gebeurt in de weg van een gebroken hart en een verslagen geest.” Hij voegde eraan toe: „Ik zeg niet dat je dan graag naar de hel wilt, maar wel dat je God billijkt als Hij je nooit meer aanziet.”

Omdat mensen zondaars zijn en blijven, zijn ze daarom nooit helemaal te vertrouwen, aldus de hoogleraar. „Zelfs personen met genade niet. Sta daarom niet al te naïef in het leven. Zoals je jezelf ten diepste niet kunt vertrouwen, zo kun je anderen ook niet vertrouwen.”

Tijdens de vragenbeantwoording zei hij dat je wel kunt uitgaan van een algemeen menselijk vertrouwen, zodat ontmoetingen met mensen mogelijk zijn, maar hij waarschuwde ervoor te veel van anderen te verwachten. „Ik heb door schade en schande geleerd dat de mensen om me heen zondaren blijven, net als ik. Ik ben ook niet te goed voor welke zonde dan ook en ik bid telkens weer om bewaring daarvan.”

Tijdens het beantwoorden van een andere vraag zei hij dat er meer is dan het verstand, de ratio, die op de universiteiten oppermachtig is. „De universiteit veronderstelt een houding van: het is pas waar als mijn verstand het zegt. Die houding is echter te veel gefocust op het intellectuele. God heeft ons veel meer gegeven dan ons verstand. Het logisch denken is maar een onderdeel van het mens-zijn.”

Liefde bijvoorbeeld is meer dan het verstand, legt prof. Op ’t Hof uit. „Een jongen die wil gaan trouwen kan toch ook niet bewijzen waarom hij juist met dat ene meisje wil trouwen?” Hij vreest dat de rationele manier van denken ook in het reformatorisch onderwijs te veel waarde gekregen heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer