Ds. Kuijt: Duivel is erop uit mensen als vuil weg te werpen
NIEUWE-TONGE. „Bevrijding van machten wordt in onze kring vooral gezien als bevrijding van de macht van zonde en schuld”, aldus ds. M. A. Kuijt. „Dat is ook de kern. Maar in de gereformeerde orthodoxie is altijd ook aandacht geweest voor de betekenis daarvan voor de samenleving.”
De predikant van de hervormde gemeente in Wijk zei dit dinsdagavond in een lezing op een regionale ambtsdragersvergadering van de Gereformeerde Bond in Nieuwe-Tonge. De bijeenkomst maakte deel uit een van een serie regionale bijeenkomsten die op 3 en 10 september op verschillende plaatsen in het land worden gehouden. Doel is om het jaarthema van de Gereformeerde Bond, ”Christus en de machten”, toe te spitsen naar de praktijk van het kerkelijk leven.
Voor de ruim dertig ambtsdragers schetst ds. Kuijt welke concrete machten er zoal zijn. Hij noemt geld, drank, drugs, porno. „Macht heeft voor ons een wat negatieve klank en wordt vaak in verband gebracht met verslaving.” In aansluiting bij wat ds. P. H. van Trigt daarover opmerkte tijdens de jaarvergadering van de Gereformeerde Bond, in mei, omschrijft ds. Kuijt macht als het vermogen en de bevoegdheid om handelend op te treden. Als goede machten noemt hij de engelen van God, die Hem dienen. Ook wijst hij op de „scheppingsmandaten”, zoals werk, rechtspraak, de overheid, het gezin.
Christus heeft de machten onttroond, de duivel is zijn bevoegdheid kwijt, zo vervolgt de predikant. „Christus heeft alle macht in hemel en op aarde. Dit betekent voor ambtsdragers dat ze persoonlijk weet moeten hebben van het verzoenend werk van Christus. In onze kring wordt bevrijding van machten vooral gezien als bevrijding van de macht van zonde en schuld. Dat is ook de kern. In de gereformeerde orthodoxie is echter altijd ook aandacht geweest voor de betekenis daarvan voor de samenleving. Dr. Berkhof schreef bijvoorbeeld zijn boekje ”Christus en de machten”. Discussies over financiën, economie, techniek enzovoort werden door ons wat afgedaan als „hobby’s voor sociologen.” Met als gevaar dat het leven als christen los komt te staan van het staan in de maatschappij.”
Ds. Kuijt legt uit op welke wijze de machten ter sprake kunnen komen tijdens het huisbezoek. „Als u vraagt op huisbezoek: „Hoe gaat het met uw werk?”, dan is dat ook een geestelijke vraag. Niet slechts een opstapje naar de geestelijke vragen. Merken we op huisbezoek dat mensen in de ban zijn van de mammon? We mogen hen erop wijzen dat het niet gaat om het najagen van geld en goed. Denk ook aan de verhouding tussen man en vrouw, aan de verhoudingen in het gezin. Kinderen hebben meer geld dan vroeger. Dit heeft invloed op de verhoudingen, kinderen krijgen te maken met de vermaakindustrie. De belangen die daarin spelen, zijn echt enorm. Ouderen zijn soms verbaasd als ze horen hoe laat kinderen ’s avonds thuiskomen.”
Duivelen zijn erop uit mensen te binden en te boeien, zo besluit de predikant, „en ten slotte als vuil weg te werpen. Maar alle machten worden eens aan Christus onderworpen. Vanuit de Schrift worden ons wapens aangereikt om in Gods kracht te strijden.”