Kerk & religie

Aad Kamsteeg: In GKV meer liefde nodig voor Joodse volk

ZWOLLE. In de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) is „echt meer aandacht en bewustzijn nodig voor de bijzondere positie die het Joodse volk nog steeds heeft”, vindt journalist Aad Kamsteeg, zelf lid van de gkv in Amersfoort-West.

Redactie kerk
3 September 2013 15:48Gewijzigd op 15 November 2020 05:37
Aad Kamsteeg. Foto RD, Anton Dommerholt
Aad Kamsteeg. Foto RD, Anton Dommerholt

Kamsteeg: „Ik denk dat bij veel kerkleden Joden nog wel een speciaal plekje hebben, maar hoeveel wordt er in de kerk en thuis gebeden voor dit volk waarmee we ons zo verbonden weten?”

De adviseur van Yachad –een organisatie die binnen de GKV „de aandacht en liefde voor het Joodse volk stimuleert”– doet zijn uitspraken in het licht van een studiecongres aan de Theologische Universiteit in Kampen over de GKV en Israël, op 4 oktober. Het thema van dit congres, aan de vooravond van de Israëlzondag, op 6 oktober, luidt: ”GKV heeft (n)iets met Israël?!” Ook hijzelf hoopt dan te spreken.

De 73-jarige Kamsteeg reisde regelmatig naar Israël, „en heeft persoonlijk ervaren hoe dat hem heeft gevormd”, aldus de organisatie Yachad dinsdag. „Zelf de plaatsen in Israël bezoeken waar de Bijbel het over heeft, maar ook de ontmoeting en het gesprek met Joodse rabbijnen en Messiasbelijdende Joden, is erg waardevol voor een goed verstaan van de Schriften.”

Kamsteeg: „Rabbijnen vertelden mij dat ze, zoals Psalm 19 zingt, hun diepste hartsgeluk vinden in het volgen van de Thora. Hun eerbied en toewijding maakten me jaloers. Het lijkt me zinvol dat ook aan de Theologische Universiteit in Kampen colleges niet alleen over, maar ook met de Joodse orthodoxie worden georganiseerd, en dat aanstaande predikanten standaard een reis naar Israël in hun pakket hebben.”

De journalist vraagt zich verder af wat er in de GKV en door predikanten gedaan wordt met de vorig jaar in oktober uitgeroepen zondag om speciaal aandacht te geven aan „onze oudste broer.” „Kennen we nog het verdriet dat Paulus had omwille van zijn volksgenoten, de broeders en zusters met wie hij zijn afkomst deelt (Romeinen 9:2)? Hij vond het onverdraaglijk dat zij aan Christus voorbij gingen. Die liefde, dat vuur voor het Joodse volk, dat zou ik ook zo graag zien in onze kerken.’”

De GKV ontstonden in 1944 vanuit de Gereformeerde Kerken in Nederland.

tukampen.nl

www.yachad.nl/studiedag

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer