Politiek

Oppositie schiet ingreep in kindregelingen af

DEN HAAG (ANP). Bij de oppositie in de Tweede Kamer bestaat breed verzet tegen de plannen van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken om 800 miljoen euro te bezuinigen op de financiële kindregelingen. CDA, PVV, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zullen de voorstellen niet steunen. Die krijgen daardoor waarschijnlijk geen meerderheid in de Senaat, waar de regeringsfracties VVD en PvdA onvoldoende zetels hebben.

3 September 2013 15:09Gewijzigd op 15 November 2020 05:36
Foto ANP
Foto ANP

CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemt het plan van Asscher „onverstandig en oneerlijk”. Volgens hem geeft Nederland nu al veel minder financiële steun aan ouders dan omringende landen. Het kabinetsvoorstel noemt hij nivellerend, waardoor de middeninkomens de dupe zijn.

PVV-Kamerlid Harm Beertema heeft soortgelijke kritiek. De PVV wil ook wel aanpassing in de kindregelingen, maar die zouden alleen ouders met meer dan twee kinderen moeten treffen. De PVV wil bovendien de export van kinderbijslag naar het buitenland tegengaan.

De SP is niet principieel tegen het samenvoegen van kindregelingen, zoals Asscher voorstel, maar wel tegen de bezuinigingen die ermee gepaard gaan.

Voor D66 telt zwaar dat er tegenover de bezuinigingen op de kindregelingen geen extra investeringen in het onderwijs staan. „Het kabinet heeft niet geluisterd naar de zorgen van D66”, zegt Kamerlid Steven van Weyenberg. De Democraten pleiten al geruime tijd voor meer geld voor het onderwijs. „De balans is zoek”, vindt Van Weyenberg.

Volgens de ChristenUnie laat het kabinet gezinnen de rekening van de crisis betalen. „Een slecht plan op een slecht moment”, noemt Kamerlid Carola Schouten het wetsvoorstel. „Kabinet dupeert gezinnen opnieuw”, vindt ook de SGP.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman spreekt van „afbraak van de kinderopvang”. Volgens haar gaat een bijstandsmoeder er door de kabinetsplannen 4,5 procent op achteruit.

Asscher wil met zijn plannen het huidige aantal kindregelingen van 11 terugdringen naar 4. Alleen de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag blijven overeind. Binnen deze regelingen vinden ook nog versoberingen plaats. Zo gaat de kinderbijslag voor oudere kinderen omlaag.

Asscher wil onder meer bereiken dat ouders niet in een ‘armoedeval’ belanden als ze vanuit een uitkering gaan werken. De maatregelen moeten in 2015 ingaan. Nu kosten alle kindregelingen nog 10 miljard per jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer