KPN mag scholen geen gratis internet aanbieden
KPN mag scholen geen gratis internet aanbieden. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald. Via zijn internetdochter XS4ALL bood KPN scholen vanaf 2004 drie jaar lang gratis adsl–internet aan.
In een reactie hierop spande internetaanbieder nl.tree – een gezamenlijke onderneming van negen kabelbedrijven zoals UPC, Essent en Casema – een kort geding aan tegen KPN. Het bedrijf wilde weten of KPN wel gratis internet mocht aanbieden.
Nl.tree is de bouwer en beheerder van het zogeheten Kennisnet, waarop circa 11.000 onderwijsinstellingen zijn aangesloten. Bij de aanbesteding van het project in 1998 stonden nl.tree en KPN al tegenover elkaar, maar het ministerie van Onderwijs gunde nl.tree de opdracht voor een periode van drie jaar. Vanaf volgend jaar mogen de scholen hun eigen aanbieder kiezen.
In zijn uitspraak verbiedt de rechter KPN om onderwijsinstellingen aanbiedingen te doen die lager zijn dan de kostprijs. Met het aanbod was 75 miljoen euro gemoeid, dat KPN beschouwde als een vorm van sponsoring.
Directeur Erik Zegwaart van nl.tree reageert verheugd op de uitspraak van de rechter. „Nl.tree en andere marktpartijen kunnen nu op eerlijke wijze de concurrentie met KPN aangaan. Dat is niet alleen goed voor de marktwerking, maar op lange termijn het beste voor de scholen", meent Zegwaart.
Het besluit van de rechter geldt voor onbepaalde tijd. „Dat betekent dat een eventuele uitspraak van de NMa hier geen invloed op heeft", stelt advocaat Winfred Knibbeler van nl.tree. Het gratis internetaanbod is namelijk ook ter beoordeling aan de Mededingingsautoriteit voorgelegd. De telecomtoezichthouder Opta maakte eerder al geen bezwaar tegen de plannen van KPN.
Of KPN tegen de beslissing van de rechter in beroep gaat, is nog onduidelijk. „We bestuderen het vonnis en komen daarna met een reactie", zei een woordvoerder van KPN.