Binnenland

Doden watersnoodramp alsnog geïdentificeerd

SCHOUWEN-DUIVELAND (ANP) - Deskundigen van de politie en het NFI gaan 60 jaar na dato een ultieme poging ondernemen om de identiteit te achterhalen van 32 mensen die omkwamen tijdens de watersnoodramp. Burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland heeft toestemming gegeven de 32 stoffelijke overschotten op te graven, zodat de onderzoekers DNA kunnen afnemen.

3 September 2013 09:10Gewijzigd op 15 November 2020 05:36
Foto Zeeuws Documentatiecentrum
Foto Zeeuws Documentatiecentrum

Dat heeft Rabelink dinsdagochtend bekendgemaakt. Een burgemeester is degene die toestemming moet verlenen aan bijvoorbeeld de politie voor het opgraven van stoffelijke overschotten.

Op Schouwen-Duiveland liggen 32 onbekende mensen begraven, van wie zeker is dat ze tijdens de watersnoodramp omkwamen. Iedereen van wie een familielid na de watersnoodramp vermist raakte, kan zijn of haar DNA afstaan. Het materiaal van beide afnames wordt bij het Nederlands Forensisch Instituut door de zogenoemde DNA-databank voor vermiste personen gehaald. Deskundigen kunnen het DNA-materiaal zo vergelijken op overeenkomsten. Een woordvoerster van het NFI benadrukt dat het DNA uitsluitend voor identificatie wordt gebruikt.

De 32 onbekende doden van de watersnoodramp liggen begraven op verschillende begraafplaatsen op Schouwen-Duivenland. Deze maand vinden daarom opgravingen plaats in dorpen als Serooskerke, Ouwerkerk en Nieuwerkerk. Om dat zo voorzichtig mogelijk en respectvol te doen, zijn daarbij de nodige deskundigen aanwezig, vertelt Irma Schijf, teamleider van het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de politie. „Een forensisch archeoloog is bij de opgravingen aanwezig om er zeker van te zijn dat stoffelijke overschotten op de juiste manier worden opgegraven. Door mogelijke verschuivingen van graven en kisten die inmiddels vergaan zijn, willen we daarvan wel zeker zijn.”

Het onderzoek op de begraafplaatsen vindt plaats in een witte tent. De onderzoekers stellen daarbij een stukje dijbeenbot en kiezen veilig. Bij het NFI wordt er DNA uitgehaald en een DNA-profiel opgesteld dat tot een match moet leiden. „We hopen voor ieder slachtoffer 2 of 3 familieleden uit de eerste lijn te vinden. Dat geeft de grootste kans op succes”, zegt Schijf.

Het duurt waarschijnlijk nog maanden voordat de eerste resultaten bekend zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer