Taalstrijd België weer hoog op de agenda
BRUSSEL (ANP). De taalstrijd tussen Nederlands- en Franstalige Belgen dreigt weer op te laaien. De kwestie staat zondag hoog op de agenda. Activisten van beide taalgroepen zijn van plan luidkeels of ludiek van zich te laten horen, in de Voerstreek en rond Brussel.
In Voeren, dat grenst aan Zuid-Limburg, herdenken Nederlandstalige inwoners dat hun regio precies 50 jaar geleden bij de Vlaamse provincie Limburg werd gevoegd. De Franstaligen bestempelen die herdenking van de „annexatie” als een provocatie.
Zij hebben er nog steeds moeite mee dat zij een halve eeuw geleden werden afgesplitst van de Waalse, dus Franstalige provincie Luik. „Onze situatie is die als van de onderdrukte Tibetanen in communistisch China”, beweren Franstalige gemeenteraadsleden.
Ook zien actievoerders de komst zondag van een Vlaamse minister als een „bewijs van het gebrek aan respect voor een belangrijk deel van de bevolking.” Zij nodigen pro-Waalse mensen uit voor een ontbijt waar ze hun eigen „vernedering” kunnen vieren, meldden Vlaamse media. In het verleden liepen confrontaties tussen de twee taalgroepen geregeld uit op veldslagen.
Voeren had nog tot eind jaren negentig Franstalige burgemeesters. Zeer bekend en berucht was José Happart, die hardnekkig weigerde Nederlands te spreken, hoewel hij dat officieel wel was verplicht. De kwestie leidde tot de val van een Belgische regering. Met de komst van steeds meer Nederlanders naar Voeren, kregen de Nederlandstalige inwoners in 2000 de meerderheid en dus ook een Vlaamse burgemeester.
Taal speelt ook nog steeds een grote politieke rol in de Vlaamse gemeentes die in een kring rond het tweetalige gewest Brussel liggen. Vooral de zuidelijke gemeentes bij Wallonië kennen een overwegend Franstalige bevolking.
Het fanatieke Taal Aktie Komitee (motto: Spoel België door de wc) en de nationalistische Vlaamse Volksbeweging en Vlaams Belang kondigden voor zondag protestacties aan tegen de verdere „verfransing” van deze zogenoemde Vlaamse Rand. Zij klagen ook dat het officiële Vlaamse festival, dat dit weekeinde door de Vlaamse overheid in de rand wordt georganiseerd, zijn protestkarakter heeft verloren.
Maar volgens de organisatoren ondersteunt het vernieuwde evenement „het Nederlandstalige karakter van de Vlaamse Rand” wel degelijk. Zij vrezen nu echter wel dat de aangekondigde acties publiek gaan afschrikken.