Economie

Arbeidsinspectie checkt bestrijdingsmiddelen

De Arbeidsinspectie controleert nog dit jaar bij circa 250 land- en tuinbouwbedrijven of werknemers voldoende worden beschermd tegen de schadelijke werking van bestrijdingsmiddelen.

ANP
12 November 2003 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:43

„Wij hebben de stellige indruk dat er binnen de bedrijven weinig aandacht voor is”, aldus een woordvoerster van de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken dinsdag.

De Arbeidsinspectie kijkt naar „de bescherming achteraf.” Bij het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen geldt als regel dat werknemers de twee weken daarna nog tegen de schadelijke stoffen moeten worden beschermd met handschoenen en kleding die hun lichaam voldoende bedekt.

FNV Bondgenoten heeft dinsdagmiddag aan Tweede-Kamerleden een petitie aangeboden waarin de vakbond meer aandacht vraagt voor de gezondheid van werknemers die werken met bestrijdingsmiddelen. „Wij hebben de indruk dat er veel misgaat. Dat kunnen we niet aangeven met cijfers, maar dat concluderen wij op basis van verhalen van onze leden”, aldus een woordvoerster.

De FNV-bond vindt dat minister Veerman van Landbouw meer moet doen om onveilige praktijken te voorkomen. Ongeveer 200.000 mensen hebben volgens de vakbond in het werk, vooral in de land- en tuinbouwbranche, te maken met bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen kunnen onder meer luchtwegaandoeningen, brandblaren en aantasting van het zenuwstelsel veroorzaken.

Verder is de bond geschrokken van een onderzoek van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw in oktober bij 49 glastuinbouwbedrijven in het Westland. De dienst constateerde bij achttien firma’s overtredingen en maakte in zeventien gevallen proces-verbaal op. Daarbij ging het om het bezit en gebruik van verboden bestrijdingsmiddelen.

De AID noemt het aantal overtredingen hoog en gaat volgend jaar meer controles uitvoeren. „Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw is voor ons continu een aandachtspunt. Vooral in verband met de voedselveiligheid en algemene volksgezondheid. Daar valt vanzelf ook het belang van werknemers automatisch onder”, aldus een zegsvrouw van de AID.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer