Politiek

Onderzoeker Post: SGP hoeft Janse niet af te wijzen

VEENENDAAL. „Een juridisch slimmigheidje. Of nog sterker: een juridisch dommigheidje.”

26 August 2013 11:47Gewijzigd op 15 November 2020 05:28
Post. Beeld RD, Henk Visscher
Post. Beeld RD, Henk Visscher

Zo betitelt de Veenendaalse onderzoeker dr. Henk Post de redenering van de Wageningse onderzoeker Rob Kooijman dat de SGP in Vlissingen kandidaat-lijsttrekker Lilian Janse moet afwijzen omdat ze het SGP-beginsel over de vrouw niet huldigt. Maandagavond besluit de SGP-kiesvereniging of Janse lijsttrekker wordt of niet. Voor zover bekend is ze de enige kandidaat.

Kooijman stelde vorige week in deze krant dat de SGP een vrouw met politieke ambities niet mag afwijzen vanwege haar vrouw-zijn. De SGP mag vrouwen wél afwijzen omdat ze artikel 10 van het beginselprogramma niet huldigen. Daarin staat dat het regeerambt de vrouw niet toekomt. Volgens Kooijman mag de SGP aan mannen én vrouwen vragen dit standpunt te huldigen. En als dat niet zo is, kan en moet de SGP de man of vrouw afwijzen.

„Wat Kooijman voorstelt, lijkt een juridische slimmigheidje, maar is feitelijk een juridisch dommigheidje”, zo stelt Post. Hij is zelfstandig adviseur en volgt al jaren de ontwikkelingen binnen de SGP. Hij is momenteel bezig met het schrijven van zijn vierde proefschrift. Dat gaat over de vrijheid van godsdienst en daarin komen de gerechtelijke procedures over de SGP-vrouw ook aan bod.

Wat is er mis met de redenering van Kooijman?

„Mijn belangrijkste bezwaar is dat hij een element uit de uitspraak van de Hoge Raad wrikt en daar een redenering op bouwt. Maar de kern van de uitspraken is simpelweg dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van het passieve kiesrecht. In Kooijmans redenering gebeurt dat via een omweg toch. Ik kan geen voorspelling doen, maar ik denk dat het proefprocessenfonds Clara Wichmann en de regering het er niet bij laten zitten als de SGP dit advies opvolgt.”

Maar mag de SGP kandidaten dan niet vragen de beginselen te onderschrijven en op grond daarvan een besluit nemen?

„Het vrouwenstandpunt is een beginsel. Dat is iets waarnaar je streeft en waar je op een praktische manier mee omgaat. Het is niet een wet die je kunt overtreden. De kern van de uitspraak van de Hoge Raad is dat de SGP wel haar standpunt over het regeerambt van de vrouw mag uitdragen, maar de verkiesbaarheid van vrouwen niet onmogelijk mag maken. De Hoge Raad sprak uit dat artikel 7 van het VN-Vrouwenverdrag, waarin staat dat vrouwen het recht hebben om te kiezen en gekozen te worden, ook van toepassing moet zijn op de SGP. Dat is een grondrecht en dat weegt dus zwaar. Geen partij mag vrouwen van verkiesbaarheid uitsluiten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer