Buitenland

„Veel honger en ziektes in Irak”

De oorlog in Irak grijpt diep in in de lichamelijke en de geestelijke gezondheid van burgers en soldaten en dat zal nog generaties lang te merken zijn.

ANP
11 November 2003 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 00:42

Tussen 20 maart (de inval) en 20 oktober dit jaar zijn als gevolg van die oorlog tussen de 22.000 en de 55.000 mensen gestorven. Dat heeft de Britse hulpverleningsorganisatie Medact becijferd. Het rapport is dinsdag verschenen.

„De gezondheid van het Iraakse volk is over het algemeen slechter dan voor de oorlog, en die was al niet best volgens internationale normen”, staat in het rapport. De verwoestingen in het land hebben grote gevolgen voor de Irakezen. De armoede is toegenomen en het aantal ondervoede mensen is verdubbeld. Ziektes zoals cholera en mazelen steken de kop op. Het rapport stelt dat de oorlog watervoorraden heeft verwoest, zodat er niet genoeg schoon water meer is. Oliebranden hebben de lucht vervuild.

Iraakse burgers kampen bovendien door de gewelddadigheden met stress en voelen zich onveilig, terwijl hulpverlenings- en medische instellingen niet goed meer functioneren. Buitenlandse hulpverleners zijn ook nog maar nauwelijks aanwezig. Landmijnen veroorzaken nog steeds slachtoffers. Gewonde kinderen krijgen niet genoeg zorg. Volgens Medact zijn vooral Iraakse kinderen en ouderen een kwetsbare groep.

Door gevechtshandelingen en ongelukken tijdens de Amerikaanse inval (de directe gevolgen) zijn tussen de 7800 en de 9600 Iraakse burgers en 394 coalitiesoldaten omgekomen, becijfert het rapport. Het aantal gedode Iraakse soldaten is onbekend, maar wordt geschat tussen de 13.500 en de 45.000. Duizenden soldaten en burgers liepen verwondingen of een trauma op.

Medact is een organisatie van gezondheidswerkers die rapporteert over de gevolgen van oorlog en massavernietigingswapens. Ze is verbonden aan de International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), in 1985 onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede. Medact stelt dat het nu zaak is om in Irak de veiligheid te herstellen, de economie weer op gang te brengen en een goed stelsel van gezondheidsdiensten op te zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer