Uitgeleverde man bekent schuld in VS
De 41-jarige Amsterdammer Paul Dietz, die in juli aan de Verenigde Staten is uitgeleverd wegens vermeende smokkel van xtc-pillen, heeft vorige week schuld bekend.
Zijn advocaat in Nederland, B. Nooitgedagt, maakte maandag bekend dat hij dat heeft gedaan in de hoop dat hij een kortere straf krijgt en dat hij die vervolgens in Nederland mag uitzitten.
Dietz heeft toegegeven dat hij samen met anderen plannen had om de drugs in de VS te importeren. Verder zou hij ten minste 105.000 xtc-pillen hebben gedistribueerd. Op deze vergrijpen staat in de staat Virginia, waar Dietz vastzit, een maximumstraf van twintig jaar en een geldboete van 1 miljoen dollar.
De rechter beoordeelt de zogenoemde ”plea agreement” in januari. Dan wordt ook duidelijk welke straf Dietz krijgt opgelegd. Naar verwachting krijgt hij tussen de zeven en de negen jaar celstraf, aldus Nooitgedagt. De Amsterdammer heeft tot nu toe volgehouden dat hij onschuldig was en dat hij zelfs nog nooit in de Verenigde Staten was geweest.
Dietz heeft met zijn Amerikaanse raadsman lang onderhandeld over de overeenkomst. Een andere optie was om het te laten komen tot een volledige rechtszaak. Uiteindelijk wilde hij daar niet aan, omdat het dan jaren kon duren voordat hij zijn zeven minderjarige kinderen weer zou zien. „Hij wil zo spoedig mogelijk terug naar Nederland”, aldus Nooitgedagt.
Het is niet duidelijk hoe lang het duurt voordat Dietz daadwerkelijk naar Nederland terugkomt. Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Nederlandse regering moeten het nog eens worden over de voorwaarden. Waarschijnlijk neemt de terugkeerprocedure zes maanden tot een jaar in beslag.
Aan de ”plea agreement” zitten nogal wat haken en ogen. Dietz heeft een aantal dwingende afspraken moeten ondertekenen. Hij kan bijvoorbeeld niet in hoger beroep tegen de straf die de rechter hem oplegt. Dat is in ruil voor de strafverlaging die justitie in de VS hem in het vooruitzicht stelt. Verder moet hij meewerken aan onderzoeken naar criminele activiteiten als de Amerikaanse justitie daarom vraagt.