Organist De Gier presenteert cd met beroemde klassieken
Gerrit Christiaan de Gier presenteert vrijdagavond 30 augustus zijn nieuwe orgel-cd tijdens een concert in de Utrechtse Jacobikerk. De cd heet ”Beroemde klassieken in de Jacobi”.
Op het schijfje bespeelt huisorganist De Gier de beide historische orgels die de kerk rijk is: het Garrels/Meere-orgel, waarvan de oudste delen meer dan vijfhonderd jaar oud zijn, en het Hess-kabinetorgel uit 1774. Het kabinetorgel is voor het eerst op cd te horen is.
Tijdens het presentatieconcert, het laatste van de zomerserie dit jaar, speelt De Gier muziek van de cd en worden de eerste exemplaren door de organist overhandigd aan Jan Welmers en Theo Teunissen. Welmers verwierf bekendheid door zijn composities in de zogenoemde minimal-stijl. Als hoofddocent orgel aan het Utrechts Conservatorium was hij destijds de leermeester van De Gier. Teunissen was de vorige vaste organist van de Jacobikerk.
Het schijfje bevat composities van onder meer Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Händel en Wolfgang Amadeus Mozart. Daarnaast is er een werk van Richard Hol opgenomen. Hol was in Utrecht onder meer actief als Domorganist en directeur van de muziekschool. Zijn ”Fantasie Tooverfluit” is geschreven op thema’s uit de gelijknamige opera van Mozart. Het stuk is nooit eerder op geluidsdrager verschenen.
De Gier heeft gekozen voor toegankelijke orgelmuziek. „Ik wil met de cd een zo groot mogelijk publiek bereiken om zo de rijke orgelcultuur onder de aandacht te brengen. Ook bij mensen die normaal gesproken niet zo snel naar orgelmuziek zullen luisteren.”
Daarbij heeft De Gier ook gedacht aan de vele toeristen die de Jacobikerk jaarlijks bezoeken, al dan niet in het kader van hun bedevaart naar Santiago de Compostela: de Jacobikerk geldt als officiële stempelplaats.
Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is vrij. Er wordt gecollecteerd. Na afloop van het concert is de cd te koop voor de gereduceerde prijs van 10 euro. Daarna zal de verkoopprijs 12 euro bedragen. De cd is te bestellen via www.jacobikerk.nl. Op YouTube staan enkele geluidsfragmenten.