Buitenland

Caïro overweegt verbod op broederschap

CAÏRO. De Egyptische regering is zondag in overleg gegaan over het verbieden van de moslimbroederschap. Dit kan door de vergunning in te trekken.

Redactie buitenland
19 August 2013 10:04Gewijzigd op 15 November 2020 05:21
Egyptische veiligheidstroepen zaterdag in de al-Fatehmoskee in Caïro. Foto EPA
Egyptische veiligheidstroepen zaterdag in de al-Fatehmoskee in Caïro. Foto EPA

Een dergelijk verbod, dat volgens de autoriteiten een gevolg is van het geweld dat de broederschap tentoonspreidt, zou een nieuwe stap zijn in de tientallen jaren durende machtsstrijd tussen de moslimbroeders en Egyptische regeringen.

Het plan voor een verbod op de moslimbroederschap komt uit de koker van politieke krachten die het leger steunen. Zij willen dat de broederschap wordt aangemerkt als terreurorganisatie. Volgens deskundigen betekent het verbieden van de moslimbroederschap dat de autoriteiten een nultolerantie kunnen voeren tegen de straatprotesten van de afgelopen tijd. Bovendien kan dan ook de financiering van de moslimbroederschap worden aangepakt. Hoewel dergelijke maatregelen een zware klap voor de broederschap zouden betekenen, is het onwaarschijnlijk dat de organisatie volledig verdwijnt.

Ruim een jaar geleden kwam de moslimbroederschap na democratische verkiezingen in Egypte aan de macht. Mohammed Morsi, die voortkomt uit de islamistische beweging, werd president. Op 
3 juli werd hij echter door het leger afgezet. Sindsdien gaan de moslimbroeders vrijwel dagelijks de straat op om te eisen dat Morsi wordt geher­installeerd als president.

De protesten gaan gepaard met geweld, en dit heeft kwaad bloed gezet bij de bevolking. Afgelopen week liepen de spanningen hoog op, met honderden doden als gevolg. De Egyptische autoriteiten deden zondag ook invallen in diverse huizen van leden van de moslimbroederschap. In totaal werden in verschillende steden zeker 300 mensen opgepakt.

In en rond Assiut, ruim 300 kilometer ten zuiden van Caïro, werden 163 moslimbroeders opgepakt. Zij worden onder meer verdacht van aanvallen op politiebureaus en kerken. In Suez werden negen mensen gearresteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer