Politiek

Kamer spreekt met Egyptenaren in Nederland

DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamer praat maandag met de Egyptische gemeenschap in Nederland. Kamerleden willen hun analyse van de situatie in Egypte horen, waar het officiële dodental door confrontaties tussen de Moslimbroederschap en het leger inmiddels is opgelopen tot boven de 500.

15 August 2013 17:16Gewijzigd op 15 November 2020 05:18

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind nam het initiatief voor het gesprek. Hij maakt zich ook grote zorgen over het geweld tegen christelijke minderheden als de kopten in Egypte. Hij wil na het gesprek maandag met andere Kamerleden bespreken of de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken moet terugkomen van reces voor een debat met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Voordewind: „Het land lijkt, als er niks gebeurt, op een burgeroorlog af te stevenen. Minderheden zoals de kopten worden aangevallen en meer escalaties lijken een kwestie van tijd. Ik vind dat Nederland in Europees verband er alles aan moet doen om de strijdende partijen aan tafel te krijgen.”

Voordewind toont begrip voor het ingrijpen door het leger, maar kan niet beoordelen of dat proportioneel was of niet. „Je moet dit zien in de context van wat oud-president Mursi deed. Hij trok alle macht naar zich toe, respecteerde de rechten van minderheden niet en zette het parlement buitenspel.”

Hij wijst ook op de doden onder politieagenten. „Er zijn agenten vermoord bij wie de keel was doorgesneden. Politie is van bruggen geduwd. De opstandelingen hebben ook wapens en mitrailleurs.”

Volgens Voordewind was het geweld tegen kerken en christelijke eigendommen van de kopten een georganiseerde actie opgezet door de Moslimbroeders. „Ik hoor van kopten ook dat Hamas de opstand gewapend steunt.” Ook buitenlandse jihadisten zijn volgens Voordewinds bronnen betrokken.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke denkt vooralsnog niet dat het veel nut heeft de Kamercommissie terug te roepen van reces. Ten Broeke veroordeelt het bloedvergieten in Egypte, maar kan evenmin beoordelen of het geweld van het leger proportioneel is. „Dat is erg lastig beoordelen. Er wordt ook geschoten en uitgelokt door de Moslimbroeders. Je moet heel voorzichtig zijn met een oordeel over de proportionaliteit van het ingrijpen. Ik denk wel dat we een andere weg hadden moeten inslaan. De enige oplossing is politiek en daar moeten ook gematigde Moslimbroeders bij betrokken worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer