Economie

SNS Reaal klaar met verliezen vastgoedtak

UTRECHT (ANP). Met een laatste afwaardering van 1,8 miljard euro is een einde gekomen aan jaren van verliezen bij SNS Property Finance, de vastgoedtak die SNS Reaal aan de rand van de afgrond bracht. „Wij kunnen het boek ‘onroerend goed’ sluiten”, zei financieel directeur Maurice Oostendorp donderdag in een toelichting op de halfjaarcijfers van de genationaliseerde bank en verzekeraar.

15 August 2013 10:51Gewijzigd op 15 November 2020 05:17

Mits de Europese Commissie groen licht geeft, draagt SNS Reaal de portefeuille van Property Finance nog dit jaar over aan een nieuwe, afzonderlijke vastgoedbeheerorganisatie. Die stap maakt deel uit van de herstructurering waarover SNS en het ministerie van Financiën overleggen met Brussel. Die gesprekken verlopen volgens Oostendorp in een „uitstekende sfeer”, maar hij wilde er inhoudelijk niets over zeggen.

Met name het bankbedrijf heeft het volgens Oostendorp „heel goed” gedaan in de eerste helft van 2013. De winst steeg fors, vooral dankzij een hogere rentemarge. De rentelasten lagen fors lager, mede doordat achtergestelde schulden van SNS zijn onteigend in het kader van de nationalisatie. Bij de verzekeringsactiviteiten daalde de winst fors door aanhoudend slechte marktomstandigheden, vooral de lage rente.

Per saldo daalde de winst van de kernactiviteiten, maar een groter punt van zorg is wellicht de solvabiliteit van de verzekeringstak. Die ratio, die aangeeft in hoeverre een bedrijf aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen, zakte naar 172 procent. SNS streeft zelf naar 175 procent. Bovendien dreigt een verdere daling met zo’n 30 procentpunten als gevolg van de afwaardering van Frankrijk door kredietbeoordelaar Fitch.

Doordat Frankrijk zijn AAA-status is kwijtgeraakt, mogen verzekeraars Franse staatsobligaties niet meer meenemen in de renteberekeningen. De branche overlegt met De Nederlandsche Bank (DNB) over een oplossing. Komt die er niet, dan zijn extra maatregelen nodig om de solvabiliteit te verbeteren. Oostendorp sloot uit dat SNS dan de hand ophoudt bij de Staat. „Nieuw geld van de overheid is wat ons betreft niet aan de orde”, zei hij.

De balanspositie van het bankbedrijf is wel sterk verbeterd dankzij de overheidssteun. De kernkapitaalratio (core tier 1) stond na de eerste jaarhelft op 12,2 procent. Wanneer Property Finance buiten beschouwing wordt gelaten, is dat zelfs 16,3 procent. „Een hele gezonde balanspositie”, aldus Oostendorp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer