Buitenland

Berger wint eerste ronde in Guatemala

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Guatemala is zondag gewonnen door Oscar Berger, de vroegere burgemeester van Guatemala-stad. Dat blijkt uit een peiling die de krant El Periodico bij stembureaus heeft gehouden.

AP
10 November 2003 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:42

Volgens de krant behaalde Berger, de kandidaat van de Grote Nationale Alliantie, ruim 42 procent van de stemmen. Als tweede eindigde de centrumlinkse presidentskandidaat Alvaro Colom met 27 procent van de stemmen. Een tweede stemronde tussen Berger en Colom, eind december, moet uitmaken wie de nieuwe president wordt. Voormalig dictator Efrain Rios Montt, de kandidaat van de regeringspartij, zou onder de 10 procent zijn gebleven en als derde zijn geëindigd.

De eerste officiële uitslagen werden vandaag later op de dag verwacht. Het tellen van de stemmen liep uren vertraging op omdat veel stembureaus vanwege de hoge opkomst langer open moesten blijven. Bovendien werd het tellen gehinderd door stroomuitval.

Op de meeste plaatsen verliep het stemmen ordelijk. In de noordelijke stad Chajul kwamen twee vrouwen om na onder de voet te zijn gelopen in een menigte voor een stemlokaal. Aan de vooravond van de verkiezingen raakte een naaste medewerker van Colom gewond toen hij voor zijn huis onder vuur werd genomen. Volgens het hoofd van de waarnemersmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) betrof het een mislukte beroving, maar de vrouw van het slachtoffer zei dat het een politieke aanslag was omdat de belagers van haar man niets hadden geprobeerd te stelen.

Colom (52) zelf reisde zondag vanwege eerdere bedreigingen omgeven door een groep lijfwachten door het land. De opiniepeilingen hadden een nek-aan-nekrace voorspeld tussen hem en Berger (57).

Behalve een nieuwe president kozen de bijna 5 miljoen stemgerechtigden ook 158 parlementsleden, 331 gemeentebestuurders en 20 afgevaardigden naar het parlement van Midden-Amerika.

Er zijn sporadisch meldingen van problemen binnengekomen, waaronder de klacht dat inkt waarmee de vingers van kiezers werden gemerkt om te voorkomen dat zij meer dan één keer hun stem uitbrengen toch niet onuitwisbaar blijkt te zijn. Andere klachten betroffen de trage gang van zaken bij de stembureaus, waardoor mensen urenlang in de rij moesten wachten. Op zeker twee plaatsen moesten stemlokalen worden gesloten omdat woedende kiezers uit frustratie over het lange wachten stembiljetten in brand staken. Hoofdwaarnemer van de OAS Valentin Paniagua zei dat de leden van de stembureaus veel tijd nodig hadden om de kiesrezondags na te lopen, maar dat het stemmen over het algemeen rustig verliep.

Het waren pas de tweede verkiezingen in Guatemala sinds een vredesakkoord in 1996 een einde maakte aan 36 jaar burgeroorlog. President Alfonso Portillo, die volgens de grondwet niet herkozen mag worden, toonde zich verheugd over de grote belangstelling. Bij zijn eigen verkiezing vier jaar geleden kwam maar 40 procent van de geregistreerde kiezers opdagen.

Rios Montt leidde na zijn staatsgreep in 1982 een bloedige dictatuur. Als oud-dictator werd hij twee keer eerder op basis van de grondwet uitgesloten van de presidentsverkiezingen, maar deze keer hief het hooggerechtshof de bezwaren op na intimiderende protesten van sympathisanten van Rios Montt in de hoofdstad. Als hij geen president wordt, is Rios Montt vanaf januari niet meer gevrijwaard van rechtsvervolging omdat hij dan geen senator en geen voorzitter van het parlement meer is. Groepen in Guatemala en Spanje willen hem onder meer laten vervolgen voor een brandstichting in de Spaanse ambassade in 1981 waarbij 37 mensen omkwamen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer