Politiek

Van Miltenburg: Herdenken lastiger door incomplete historie

DEN HAAG (ANP). Behalve de trieste gebeurtenissen van destijds op zich, is er nog een kwestie waarmee nabestaanden van de slachtoffers van de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands-Indië nog altijd te maken hebben: een deel van de geschiedenis lijkt te zijn uitgewist. Dat zei de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, woensdag op het Binnenhof.

14 August 2013 12:36Gewijzigd op 15 November 2020 05:17
Van Miltenburg. Foto ANP
Van Miltenburg. Foto ANP

Daar werd de capitulatie van Japan in 1945, het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog, alvast herdacht. Donderdag is de grote herdenking in Den Haag.

De chaotisch toestand waarin de wereld aan het eind van de oorlog verkeerde, de acties die de Japanners ondernamen om de sporen van hun schrikbewind te vernietigen en de strijd om onafhankelijkheid van Indië/Indonesië maakten dat er geen tijd, aandacht en prioriteit was om uit te zoeken wat er met iedereen was gebeurd, aldus Van Miltenburg.

„Ik vrees dat in dit geval slachtoffers en nabestaanden het veelal met hun eigen herinneringen zullen moeten doen. Dat maakt herdenken moeilijker.” Maar dat herdenken blijven we doen, beloofde ze. „We doen dat uit eerbiedige nagedachtenis aan de slachtoffers en hun nabestaanden; mensen van wie een zeer aangrijpend deel van hun geschiedenis soms lijkt te zijn verdwenen.”

In het gebouw van de Tweede Kamer bevinden zich de Erelijst voor de Gevallenen 1940-1945 en de Indische Plaquette. Daar werd woensdag ook een krans gelegd door de beide Kamervoorzitters en een vertegenwoordiger van de Stichting Herdenking 15 augustus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer