Koninklijk Huis

Begrafenis prins Friso vrijdag in besloten kring

De prins die de luwte zocht, krijgt een begrafenis in besloten kring. Niet in Delft, maar in Lage Vuursche wordt prins Friso ter aarde besteld, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdagavond bekend. De uitvaart heeft deze week al plaats, sneller dan werd verwacht.

L. Vogelaar
13 August 2013 18:06Gewijzigd op 15 November 2020 05:16
Beeld ANP
Beeld ANP

De plechtigheid heeft plaats in de Stulpkerk van de hervormde gemeente, aan de rand van het landgoed rond Kasteel Drakensteyn, waar de prins de eerste dertien jaar van zijn leven woonde en dat nu wordt gereedgemaakt als woning voor zijn moeder, na haar troonsafstand.

De mededeling kwam als een verrassing. Algemeen werd maandag en dinsdag de verwachting uitgesproken dat Delft de plaats zou zijn waar de prins zou worden begraven; bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk. En als de rouwdienst daar niet zou kunnen plaatshebben omdat de kerk gedeeltelijk vol steigers staat, was altijd nog de Oude Kerk beschikbaar, waar negen jaar geleden Friso’s huwelijk met Mabel Wisse Smit werd gesloten. De grafkelder in de Nieuwe Kerk was wel beschikbaar.

Het wordt echter Lage Vuursche. De voorganger is minder verrassend: ds. C. A. ter Linden doet min of meer dienst als hofprediker; hij leidde al meerdere plechtigheden binnen de koninklijke familie. Hij bevestigde de huwelijken van Friso en zijn beide broers, die alledrie catechisatie van hem hadden gekregen. Hij leidde de begrafenisdiensten van de prinsen Claus en Bernhard en doopte Amalia –nu kroonprinses– en de drie kinderen van prins Constantijn.

De bijna 80-jarige hervormde emeritus predikant –van 1983 tot 1999 voorganger van de Haagse Kloosterkerk– kwam twee maanden geleden in het nieuws toen hij in zijn boek ”Wat doe ik hier in godsnaam” verklaarde niet meer in een persoonlijk God en een leven na de dood te geloven.

Een plechtigheid in besloten kring past bij de levensstijl die prins Friso verkoos: niet graag in de schijnwerpers; liefst maar op de achtergrond, al ontkende hij een tegenzin te hebben tegen optredens als tijdens Koninginnedag. De prins wilde op zijn daden beoordeeld worden en was lange tijd bevreesd dat zijn koninklijke afkomst een rol zou spelen tijdens zijn zakencarriere. Hij was misschien wel een van de weinigen die ooit blij was met een minder gunstig functioneringsgesprek, omdat toen bleek dat hij op zijn prestaties werd beoordeeld, zo veronderstelde hij tijdens het televisie-interview voorafgaand aan zijn trouwdag.

De Stulpkerk in Lage Vuursche biedt geen ruimte aan een grote schare kerkgangers, maar enkele honderden kunnen er wel terecht. Het gebouw dateert uit 1650. De prins krijgt een graf op de begraafplaats bij het bedehuis. Dicht bij het kasteeltje waar het gezin van prinses Beatrix tot 1981 gelukkige jaren doorbracht en waar ze opnieuw haar intrek hoopt te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer