Drenthe heeft eigen oorlogsinstituut
ASSEN. Drenthe heeft sinds kort een eigen oorlogsinstituut: de Stichting Oorlogs Informatiecentrum Drenthe (OICD). Medio juni zag de stichting het levenslicht en deze week trad de organisatie voor het eerst naar buiten.
De stichting, met als voorzitter burgemeester Bouwmeester van de gemeente Coevorden, gaat documenten, foto’s en films verzamelen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog in Drenthe. Het materiaal wordt bewaard en toegankelijk gemaakt en staat ter beschikking van belangstellenden. Het informatiecentrum is gevestigd in het Drents Archief in Assen, waarmee de instelling samenwerkt. Het nieuwe instituut kan ook gebruikmaken van de expertise van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, dat al langer bestaat.
Een van de initiatiefnemers is de emeritus predikant en kerkhistoricus ds. G. Hovingh uit Zuidlaren. Hij schreef in de jaren negentig een dikke biografie over de bekende Drentse verzetsstrijder Johannes Post (1906-1944). „Toen bleek dat ik Drenthe nergens terechtkon voor informatie. Terwijl in deze provincie het verzet tegen de Duitsers groot was en het eerste nummer van verzetskrant Trouw er werd gedrukt.”
Het Oorlogs Informatiecentrum Drenthe heeft in 2014 een aantal projecten op het programma staan. Assen is dan gaststad voor de start van de landelijke 5 mei-viering. Ook wordt er aandacht geschonken aan D-day en Dolle Dinsdag en de moord op verzetsman Johannes Post. Het Oorlogs Informatiecentrum Drenthe roept 2014 uit tot Johannes Post Jaar.