Handelsbedrijf Van Rijn vraagt surseance aan
POELDIJK/VENLO. Het groente- en fruithandelsbedrijf Van Rijn Group in Poeldijk heeft vrijdag bij de rechtbank in Den Haag een verzoek ingediend om surseance van betaling. Dat heeft directeur Ron de Greeff vrijdagmiddag bevestigd.
Van Rijn werd in 1855 in het Westland opgericht en heeft meer dan vijftig gelieerde bedrijven en partners in meer dan zeventig landen. In april kreeg een fusie met het Venlose Langfruit zijn beslag. Bij de Van Rijn Group werken meer dan 200 mensen.
Het bedrijf werkte aan een reorganisatie. Ook was een samenwerking overeengekomen met een Aziatisch partij, maar deze investeerder kreeg volgens De Greeff geen groen licht van zijn banken.
De directeur betreurt het dat uitstel van betaling moest worden aangevraagd. Hij ziet zeker mogelijkheden voor een doorstart. „Maar dat is aan de bewindvoerder”, aldus De Greeff.
Dat Van Rijn in de problemen is gekomen, is volgens De Greeff symptomatisch voor de groente- en fruitsector. „Het gaat al jaren moeizaam. De prijsvorming van belangrijke producten is slecht. Telers klagen daar terecht over. De marges in de handel staan onder druk. Wij hebben alles geprobeerd: groei, nieuwe markten aanboren, nieuwe concepten ontwikkelen. Maar de markt in Europa is statisch. Als iedereen wil groeien en de markt groeit niet, dan gaat het fout.”
Directeur Gert Mulder van brancheorganisatie Frugi Venta is geschrokken van het bericht. Hij noemt Van Rijn een gerenommeerd bedrijf met een uitstekende klantenkring.
Volgens Mulder heeft de groentehandel na de EHEC-crisis in 2010 nog geen goed jaar gehad. „Bedrijven hebben geen vet meer op de botten.” Bovendien doen de banken volgens hem steeds moeilijker met het verstrekken van krediet, waardoor bedrijven over te weinig werkkapitaal beschikken.
Mulder verwacht dat het aantal handelsbedrijven de komende jaren zal afnemen. Frugi Venta heeft ruim 400 leden, die zo’n 80 procent van de omzet van de Nederlandse groente- en fruithandel vertegenwoordigen. Daarnaast zijn er volgens Mulder nog zeker duizend niet-aangesloten, kleinere handelaren.
Donderdag bleek dat het coöperatieve groente- en fruitconcern The Greenery –in 1996 ontstaan uit een fusie van negen veilingen en later uitgebreid met een reeks handelsbedrijven– een moeilijk jaar doormaakt. De winst zakte de afgelopen jaren van 4,8 miljoen euro in 2010 naar 1,4 miljoen in 2012. Het bedrijfsresultaat was in zowel 2011 als 2012 negatief. Ook voor dit jaar dreigt een verlies.
The Greenery onderhandelt momenteel met de vakorganisaties over een versobering van het sociaal contract. Daarin worden de rechten van werknemers vastgelegd die mogelijk boventallig worden.
Directeur Hans van Es van de Dutch Produce Association (DPA), de sectorvereniging van coöperatieve afzetorganisaties voor groenten, fruit en paddestoelen, kijkt niet op van de situatie bij DPA-lid The Greenery. Volgens hem raken de kleinere marges in de groente- en fruitsector alle afzetorganisaties en handelsbedrijven. Net als Mulder verwacht hij dat het aantal bedrijven zal verminderen.