Commentaar: Eerste 100 dagen nieuwe koning vlekkeloos verlopen
Koning Willem-Alexander zat deze week precies 100 dagen op de troon. En ook hij ontkomt er niet aan dat er na die eerste 100 dagen een tussenbalans wordt opgemaakt. Zo gaat het bij nieuwe regeringen, presidenten en premiers en zelfs bij de paus. Nogal wat media pakten flink uit met dit kleine jubileum. Met foto’s, analyses en zelfs een enquête.
Om met die enquête te beginnen: onze koning kan tevreden zijn met de uitslagen. Zo’n 86 procent van de bevolking heeft veel vertrouwen in hem. Opvallend is ook dat de meeste ondervraagden koning Willem-Alexander losser en spontaner vinden dan zijn moeder. Ongeveer 70 procent van de ondervraagden zegt koningin Beatrix niet te missen. En hoewel dat op het eerste gezicht niet zo leuk lijkt te zijn voor de prinses, zal ze zelf ongetwijfeld blij zijn met deze uitkomst van het onderzoek. Ze heeft het volk bij haar aftreden gevraagd de nieuwe koning vertrouwen te schenken. En dat is exact wat er is gebeurd.
Ook al leg je een vergrootglas op de eerste maanden koningschap, dan nog zijn er amper foutjes te ontdekken. De kennismakingsbezoeken en publieke optredens van de koning en zijn vrouw verliepen bijna vlekkeloos. De grootste misser was het feit dat het koningspaar in Rhenen niet zwaaide naar schoolkinderen die speciaal voor hen langs de Rijn stonden. Maar koning Willem-Alexander en koningin Máxima wisten de harten van hun jonge onderdanen snel terug te winnen door een verontschuldiging per brief. Een land waarin dit de grootste fout is in de eerste 100 dagen van zijn nieuwe koning, mag zich gelukkig prijzen.
In het bijzonder het bezoek dat de koning en de koningin brachten aan de Joodse gemeente in Amsterdam, ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de gemeente, maakte indruk. En niet alleen bij de kleine Joodse minderheid in ons land.
Alle begin is moeilijk, zegt het spreekwoord. Daar is bij de koning weinig van te merken. Zijn goede opleiding en voorbereiding op het ambt dat hij bekleedt, werpen duidelijk hun vruchten af.
Bij alle bezoeken die worden afgelegd, wordt zeer nauwkeurig gekeken dat er evenwicht is. De koning is er immers voor álle Nederlanders. Het kan echter niet anders of er zijn toch groepen in de samenleving die zich gepasseerd voelen. Sommige christenen hebben misschien ook wel dat gevoel. Dat is niet goed en ook niet terecht. Maar feit is wel dat christenen de eerste 100 dagen van koning Willem-Alexander niet heel veel aandacht hebben gekregen.
De koning heeft een druk najaar voor de boeg. Maar misschien kan hij, ter kennismaking met dit deel van de maatschappij, toch eens een synode bezoeken. Zowel de generale synodes van de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Gemeenten als de Protestantse Kerk in Nederland vergaderen voor het einde van het jaar.
En mocht dat niet lukken: honderden kerkelijke gemeenten zullen de koning, zijn vrouw en de kinderen hartelijk welkom heten tijdens een van hun openbare erediensten op zondag. Veel voorbereiding is niet nodig, een kaartje ”gereserveerd” is snel neergelegd op de voorste bank.