Economie

„Ahold haalt 2,5 miljard niet met verkooplijstje”

Het is de vraag of Ahold met de verkoop van dochterondernemingen in Spanje, Azië en Zuid-Amerika de vrijdag aangekondigde 2,5 miljard euro binnenhaalt. Dat stellen analisten. Zij denken dat cateraar US Foodservice wel degelijk in de etalage komt te staan.

Redactie economie
7 November 2003 20:52Gewijzigd op 14 November 2020 00:42

Ahold-topman Anders Moberg liet zich vrijdag bij de presentatie van zijn strategie -de ”Weg naar herstel” genaamd- niet verleiden tot uitspraken die in die richting wijzen. US Foodservice, het dochterbedrijf dat Ahold begin dit jaar vanwege boekhoudschandalen op de rand van de afgrond bracht, heeft wel degelijk toekomst, aldus Moberg. Er wordt op dit moment alleen te weinig mee verdiend. Het bedrijf belevert 250.000 klanten en heeft daarmee een marktaandeel van 11 procent. Het nieuwe management van US Foodservice krijgt 24 maanden om de zaken weer op orde te maken.

Analisten gaan ervan uit dat verkoop van US Foodservice daarna wel degelijk een optie is. Zij zien niet in hoe Ahold anders aan de 2,5 miljard euro aan verkoopopbrengsten van dochterbedrijven kan komen. H. van Lamoen van FBS Bankiers: „Ahold wil de Amerikaanse voedseldistributeur verkopen nadat het deze dochter weer op de rails heeft gezet.”

Ahold kan overigens ook niet zomaar alles verkopen wat het wil. Voor een nieuwe lening die het concern vrijdag aankondigde, heeft de grootgrutter zijn Amerikaanse dochters Stop & Shop en Giant Landover in onderpand gegeven. Deze lening van 300 miljoen euro en 1,45 miljard dollar vervangt een eerdere, duurdere kredietfaciliteit. Daarin was naast Stop & Shop ook Albert Heijn opgenomen als onderpand. AH is echter een kroonjuweel van Ahold.

De beoordelaar van kredietwaardigheid, Standard & Poor’s, stelde zijn oordeel vrijdag bij van negatief tot positief op het bericht dat Ahold een nieuwe lening heeft weten veilig te stellen. Ook andere banken lieten zich positief uit over de cijfers en de uitgifte van nieuwe aandelen. De zogeheten claimemissie van 2,5 tot 3 miljard euro is volgens diverse commentaren volgens verwachting.

De claimemissie en de verkoop van ketens moet de schuldpositie van Ahold verder terugbrengen. Sinds eind vorig jaar zijn de schulden met zo’n 700 miljoen euro vermindert. Nu rest er nog een schuld van tegen de 11 miljard euro.

Het Zaanse concern zegt dat het aantal nieuwe gewone aandelen dat bij de claimemissie wordt uitgegeven niet boven de 625 miljoen uitkomt. Ahold heeft nu ruim 900 miljoen stukken uitstaan. Bestaande aandeelhouders kunnen bij voorrang inschrijven op de emissie. Doorgaans zijn bezitters van aandelen niet happig op een uitbreiding van het aantal aandelen in verband met de verwatering van de winst per aandeel. Op de aandeelhoudersvergadering van 26 november moet echter duidelijk worden welke korting zij op de verkoopprijs krijgen, wat het bijkopen van stukken aantrekkelijker maakt.

Overigens keert Ahold de komende drie jaar geen dividend meer uit. Dat meldde financieel topman Hannu Ryöppönen vrijdag. „We zullen dit pas overwegen als we weer een hoge kredietwaardigheid hebben bereikt.” Het passeren van het dividend maakt deel uit van de overeenkomst die met de banken werd gesloten, zo werd duidelijk op de persbijeenkomst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer