In september nieuwe kippen op getroffen bedrijf in Tzum
TZUM. De gevolgen van de uitbraak van vogelgriep eind vorige week in het Friese Tzum zijn voor het getroffen pluimveebedrijf relatief beperkt. In september komen er weer nieuwe kippen.
De 9000 dieren op het biologische bedrijf werden maandag geruimd. Volgens dierenarts Max Schaub van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ondergingen de eigenaren de actie rustig. Op het bedrijf werd de milde H7-variant aangetroffen, die echter kan veranderen in een gevaarlijkere vorm. De legkippen zijn daarom in opdracht van de overheid vergast.
De gevolgen voor het bedrijf zijn volgens Schaub relatief beperkt. De kippen waren zeventig weken oud. „Ze waren bijna aan het einde van de legperiode. Als de kippen maandag niet door ons geruimd waren, waren ze drie weken later naar het slachthuis gegaan.”
De eigenaren zijn niet aansprakelijk voor de kosten van de ruiming, omdat die door de overheid is opgelegd. Eind september komen er nieuwe kippen. Voordat het zover is, wordt het bedrijf een aantal keren ontsmet.
Het getroffen bedrijf heeft een buitenuitloop. Het is volgens de NVWA het vierde pluimveebedrijf met buitenuitloop waar dit jaar vogelgriep is aangetroffen. Eerder dit jaar raakten boerderijen in Leusden, Lochem en Zeewolde besmet.
Vogelpoep van overvliegende trekvogels lijkt de meest waarschijnlijke oorzaak te zijn geweest voor de uitbraak, denkt Schaub. Volgens boerenorganisatie LTO Noord is het risico op ziekte groter wanneer de kippen buitenlopen.
De uitbraak kan gevolgen hebben voor de Friese export van pluimveeproducten. Bij eerdere uitbraken van vogelgriep in Nederland stelde Rusland een importverbod in voor producten uit de getroffen regio’s. Dinsdag besloot Hongkong al Friese kipproducten te weren.
Piet Faber van de vakgroep pluimvee bij LTO Noord pleit voor afgedekte buitenuitlopen. „Dan ben je van het contact met wilde vogels af.”
Miriam van Bree van Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, wil eerst meer onderzoek. „Het is nog onduidelijk hoe de besmetting tot stand komt.” Afdekken van uitlopen is volgens haar lastig.