Binnenland

Minister beslist voortaan zelf over ambulances

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid haalt de zeggenschap over de verdeling van ambulancestandplaatsen naar zich toe. Voortaan zal het Rijk en niet langer de provincie beslissen over de verdeling.

Van onze correspondent
7 November 2003 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:42

Dat heeft de bewindsman de Tweede Kamer donderdag toegezegd. Hoogervorst gaat eveneens de ministeriële verantwoordelijkheid voor de ziekenhuiszorg regelen. De minister vindt dat hij nu te weinig instrumentarium heeft om in te grijpen.

Om de meest acute problemen in de ambulancezorg op te lossen, heeft Hoogervorst 18 miljoen euro beschikbaar gesteld. Er wordt nog naar gekeken in welke regio’s het geld precies terecht moet komen. Eerder heeft de minister aangegeven dat er extra geld gaat naar Wijchen, Urk, Volendam en Schouwen-Duiveland. Donderdag erkende hij dat er ook problemen zijn in Noord-Brabant. Al hebben de zorgverzekeraars daar aangegeven dat er op het punt van de doelmatigheid nog wel wat te verbeteren valt.

De minister erkende donderdag dat met 18 miljoen euro niet alle knelpunten in de ambulancezorg vallen op te lossen. Ook een betere spreiding van ambulances levert een bijdrage. Zo zullen grote steden moeten inleveren ten gunste van het platteland.

Volgens Hoogervorst kan er geen sprake zijn van marktwerking in de acute zorg, waaronder hij ook ambulancezorg rekent. Wel wil de minister nagaan of de gedifferentieerde vorm van ambulancevervoer uitgebreid kan worden. Niet iedereen hoeft per se met een hooggekwalificeerde ambulance vervoerd te worden.

Hoogervorst ziet de ambulancezorg als een schakel in de keten van zorg. Daarvan maken ook de ziekenhuizen deel uit. Ook daar zijn knelpunten. Daarom gaat er 32 miljoen euro extra naar de kleine ziekenhuizen. Die moeten daarvoor 24 uur per dag en zeven dagen per week een basiszorgpakket leveren. De bonus voor de fusie van ziekenhuizen wordt afgeschaft.

Een gezonde vorm van marktwerking in de ziekenhuiszorg acht Hoogervorst niet verwerpelijk. „Dat kan echter niet zonder overheidsbemoeiing, hoewel we weinig invloed hebben op het functioneren van ziekenhuizen”, zo zei hij. In antwoord op de oproep van LPF-kamerlid H. Nawijn gaat de minister ook de regie van het ziekenhuisbeleid in eigen hand nemen.

Het ziekenhuis Emmeloord krijgt 2 miljoen euro om de daar heersende problemen op te lossen. CDA-woordvoerder S. Buijs wil dat de minister daar ook ingrijpt. „De raad van bestuur van dat ziekenhuis doet niet wat wij willen”, zegt Buijs. Hij wil dat dit verandert, voordat er extra geld in dat ziekenhuis wordt gepompt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer