Mens slaapt slechter bij volle maan
Mensen die het idee hebben dat ze slechter slapen bij volle maan konden wel eens gelijk hebben, ontdekten wetenschappers van het psychiatrisch centrum van de universiteit van Basel. Ze beschreven hun ontdekking in het jongste nummer van vakblad Current Biology dat vorige week verscheen.
De onderzoekers observeerden 33 vrijwilligers tijdens hun slaap. Terwijl de proefpersonen op één oor lagen, hielden de onderzoekers hun hersenactiviteit, oogbewegingen en hormoonproductie nauwlettend in de gaten.
Rond volle maan bleek de hersenactiviteit tijdens diepe slaap met 30 procent af te nemen vergeleken met een gewone nacht. Ook duurde het gemiddeld vijf minuten langer voordat ze in slaap vielen; daarnaast waren ze twintig minuten eerder wakker.
Het gehalte melatonine –het hormoon dat het slaap-waakritme reguleert– in het bloed bleek in alle gevallen een stuk lager. De deelnemers vonden bovendien dat ze niet waren uitgerust.
„De maancyclus beïnvloedt de menselijk slaap ook wanneer de maan onzichtbaar is of wanneer de proefpersoon zich niet bewust was van de actuele maanfase”, aldus onderzoeksleider Christian Cajochen. „Dit is het eerste betrouwbare bewijs dat het maanritme de slaap van mensen beïnvloedt.”