Extreem rechts doet in zes plaatsen mee
De extreem rechtse partijen Nieuwe Nationale Partij (NNP) en de Nederlandse Volks Unie (NVU) hebben zich in zes plaatsen ingeschreven om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dinsdag werd bekend dat ze voldoende handtekeningen hebben gehaald.
De NNP had aangekondigd in Leeuwarden, Amsterdam, Rotterdam en Delft aan de verkiezingen deel te nemen. In Leeuwarden, Amsterdam en Rotterdam haalde de partij voldoende ondersteunende handtekeningen op. In Delft heeft de partij geen lijst ingediend.
In Rotterdam voert nieuweling F. van der Kooi de lijst van de NNP aan. Ook J. Teijn en M. Hoogstra, voormalige leden van de extreem rechtse, in 1998 verboden, partij CP’86 staan op de lijst. In Amsterdam is ook W. Beaux, oud-voorzitter van CP’86 kandidaat voor de NNP.
De NVU liet vooraf weten in Arnhem, Kerkrade, Landgraaf en Rotterdam aan de verkiezingen deel te willen nemen. In al deze gemeenten heeft de extreem rechtse partij kandidatenlijsten met voldoende handtekeningen ingeleverd, blijkt uit een inventarisatie gistermiddag.
In Kerkrade voert de Duitse neonazi M. Malcoci de kandidatenlijst aan. Hij staat overigens ook in Arnhem op de lijst. Neonazi C. Kusters voert in Arnhem de lijst aan en dat doet hij in Rotterdam ook. Verder staat de beruchte rechts-extremist E. Polman in Rotterdam als kandidaat genoteerd.
Het is nog niet geheel zeker of de partijen mogen meedoen aan de verkiezingen. De kiesbureaus in deze steden moeten daarover nog beslissen.
De Nieuwe Nationale Partij is de opvolger van de partij Volksnationalisten Nederland, wat weer een afsplitsing was van CP’86. Verschillende ex-bestuursleden van CP’86 hebben bij de NNP onderdak gevonden.
De NVU vaart een openlijke neonazistische koers. De partij is in handen van de Arnhemse neonazi Kusters en de Duitser Malcoci. Beiden hebben er in het verleden geen geheim van gemaakt dat ze grote bewondering voor Adolf Hitler hebben.
D66 doet in vijftig gemeenten minder mee aan de gemeenteraadsverkiezingen dan in 1998. De partij is in maart in 250 gemeenten paraat.
Bij de laatste verkiezingen, vier jaar geleden, waren dat nog 300 gemeenten. Volgens D66 was het, met name op het platteland, moeilijk om voldoende mensen te vinden die de lokale afdelingen draaiend konden houden.
Als andere oorzaak noemt een woordvoerder de gemeentelijke herindelingen. Het totaalaantal gemeenten in Nederland is hierdoor gedaald.