App tegen microplastics gaat internationaal
RIJSWIJK (ANP). Een Nederlandse app waarmee te zien is of er microscopisch kleine deeltjes plastic in cosmetica zitten, gaat internationaal. Vanaf september kunnen niet alleen in Nederland producten worden gecontroleerd door de streepjescode te scannen, maar kunnen ook Spaans-, Engels-, Frans- en Duitstalige consumenten hiermee aan de slag.
Dat meldde de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet om de zogeheten microplastics uit producten te bannen, zondag. De stichting kan verder met de app dankzij een subsidie van de milieuorganisatie van de VN en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
„In Nederland is de app nu meer dan 5000 keer gedownload. We verwachten dat dit oploopt tot meer dan 100.000 als de app ook in andere talen beschikbaar wordt”, aldus Maria Westerbos van de stichting.
Microplastics zitten onder meer in producten als scrub, tandpasta en shampoo. Het zijn zeer kleine, speciaal vervaardigde stukjes plastic die giftige stoffen bevatten en in het water en de voedselketen terechtkomen. Ze zijn niet meer op te ruimen als ze eenmaal in het water zweven. Microplastics zijn volgens Westerbos bovendien „volstrekt onnodig”, omdat er ook afbreekbare alternatieven voorhanden zijn.
Voor consumenten is het vaak lastig te zien of microplastics in een product zitten. Op het etiket moet worden gezocht naar termen als polyethyleen, polypropyleen, polyethyleentereftalaat, polymethylmethacrylaat en nylon. Dankzij de app hoeft de consument niet langer meer de kleine lettertjes te lezen.
Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) pleitte eerder al voor een Europees verbod op microplastics. Ze wil verder dat consumenten beter worden voorgelicht en dat bedrijven stoppen met het gebruik van de plastic deeltjes.
Volgens Westerbos zijn al enkele cosmeticaproducenten om. Zo stopt Johnson & Johnson binnen enkele maanden met het gebruik van microplastics. Colgate Palmolive doet dat in Europa eind dit jaar, net als Unilever. Beiersdorf en L’Oreal noemen helemaal geen einddatum, zegt Westerbos. „Die blijven dus op de rode lijst staan. We adviseren van deze bedrijven geen producten te kopen.”