Binnenland

Beperkt plek voor groeiend aantal kitesurfers

RIJSWIJK (ANP). Met vlieger en plank over het water zoeven en af en toe het luchtruim kiezen. Kitesurfen is aantrekkelijk om naar te kijken, maar blijkbaar ook om te doen. Want steeds meer mensen beoefenen de sport, waarbij opleiding en materiaal van levensbelang zijn. Het aantal ‘spots’ waar zij terechtkunnen, groeit echter niet.

20 July 2013 08:21Gewijzigd op 15 November 2020 04:51
Foto ANP
Foto ANP

Nederland telt inmiddels zo’n 14.000 kitesurfers. De Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) raadt nieuwkomers aan pas na een gedegen voorbereiding het ruime sop te kiezen. „Dus niet zo maar met wat spullen van internet en na wat lesjes van iemand die je toevallig kent.”

Hoe ervaren de kitesurfer ook is, het blijft een sport met risico’s. Elk jaar raken kitesurfers op het water in de problemen en soms crashen ze zelfs op de kant. Berucht is de landing van een kitesurfer in 2001 in een Vlissingse woonwijk na een enorme sprong. Hij kwam met de schrik vrij. Dat kan niet iedereen zeggen. De afgelopen 10 jaar overleefden zes de klap niet.

Ondanks de stijgende populariteit neemt het aantal ongelukken niet toe. Volgens de Kustwacht schommelde het aantal incidenten met kitesurfers de afgelopen 4 jaar tussen de 90 en 135. „Als een kitesurfer uit de kust in moeilijkheden komt, biedt hun kleine surfboard weinig steun”, waarschuwt men daar. Reddingsbrigade Nederland telde over 2011 en 2012 een „stabiel aantal” van 160 hulpverleningen.

Dat het wel eens verkeerd gaat, is niet zo verwonderlijk, stelt Yvette van der Lubbe van de NKV. „Je wordt blootgesteld aan de elementen, aan enorme krachten. Harde, soms onberekenbare wind, een ruwe zee. Een lijn kan breken of de vlieger gaat opeens de verkeerde kant op. Het is geen extreem gevaarlijke sport, maar als het misgaat, kan het goed misgaan. Daarom moet je de risico’s zoveel mogelijk beperken.”

Veel ongelukken gebeuren door materiaalfalen, aldus Van der Lubbe. „Daarom benadrukken we met een goede uitrusting het water op te gaan.” En omdat menselijke fouten ook een gevaar vormen, adviseert de belangenclub altijd eerst les te nemen bij een gecertificeerde school om de basisbeginselen te leren.

Het halen van een brevet is niet verplicht. Voor de politie is dit ook geen thema. Wel wordt van die kant belang gehecht aan plekken waar de sport geconcentreerd kan plaatsvinden, verklaart een zegsman van de waterpolitie.

En die plekken zijn er. De kiters kunnen in ons land terecht op ruim 60 zogeheten spots, de meeste officieel, een deel gedoogd. Ze liggen vooral langs de Noordzeekust en rond het IJsselmeer.

Het aantal spots neemt echter niet toe. De zorg voor de natuur speelt bij de beperking een grote rol. Dat het bij gunstig weer tot grote drukte kan leiden, is onvermijdelijk. Het is dan volgens de vereniging - net als op een skipiste - aan het inzicht van de kitesurfer om al dan niet het water op te gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer