Remkes botst met top politie
Burgemeester Cohen van Amsterdam is donderdag met spoed bij minister Remkes van Binnenlandse Zaken ontboden. Aanleiding is een aanval van de hoofdstedelijke korpschef Kuiper op het beleid van Remkes. Het sluimerend conflict tussen Remkes en de politie lijkt hiermee te zijn verscherpt.
„De minister heeft geen idee waar hij het over heeft”, zei Kuiper woensdag in een interview met Het Parool. Hij klaagt steen en been over de circulaires die zijn korps maandelijks ontvangt. Ze zijn iedere keer weer anders en vaak onderling tegenstrijdig. „Ik heb vier hoogwaardige beleidsmedewerkers in dienst moeten nemen, die constant zitten te rekenen hoe het met al die zwenkingen nu weer uitpakt”, aldus Kuiper.
Remkes heeft zeer verbolgen op het interview gereageerd. Korpsbeheerder burgemeester Cohen heeft donderdag tekst en uitleg moeten geven over de beschuldigingen aan het adres van de bewindsman. Hem is te verstaan gegeven dat een dergelijke opstelling van Kuiper niet door de beugel kan.
De aanval van Kuiper op Remkes is een nieuwe fase in een sluimerend conflict. Al langer is duidelijk dat het niet botert tussen de minister en de politiekorpsen. Vorige week zaterdag pleitte Remkes voor de vorming van één landelijk politiekorps om zodoende meer greep te krijgen op de politie.
Dat voorstel lokte in de politiewereld verontwaardigde reacties uit. Het Nederlands Politie Instituut zei niet begrijpen wat Remkes beweegt. In het instituut zijn zowel korpschefs als korpsbeheerders (burgemeesters) vertegenwoordigd.
Tijdens het kamerdebat van afgelopen maandag over de politiebegroting zei Remkes dat zijn voorstel niet goed was overgekomen. Het ene landelijke politiekorps was slecht „een optie.” Tijdens datzelfde debat zegde hij echter de korpsen van Amsterdam, Haaglanden en Rotterdam keihard de wacht aan. Ze moeten meer mensen naar de politieopleiding sturen om de doelstelling van 4000 extra agenten voor 2010 te halen, zo liet de bewindsman weten.
Dat dictaat was bij Kuiper de druppel die de emmer deed overlopen. „Wij werven ons een slag in de rondte”, haalt hij uit in Het Parool. Als er dan toch aan de schandpaal genageld wordt, heeft hij ook nog wel wat. „Ik heb mijn begroting voor volgend jaar nog niet eens kunnen maken. Dankzij de minister, ja.” Dat Kuiper zo openhartig is, wordt in politiekringen in verband gebracht met zijn naderend afscheid. „Hij kan het makkelijk zeggen”, aldus een bron.
Kuiper zegt bij het opstellen van zijn begroting niet te weten waarmee hij rekening moet houden omdat de minister steeds weer met iets nieuws aan komt zetten. Door al die onzekerheid komt de Amsterdamse hoofdcommissaris naar zijn zeggen niet meer aan zijn eigenlijke werk toe.
Woordvoerder C. den Bakker van het Nederlands Politie Instituut zegt geen commentaar te willen geven op het conflict tussen Remkes en Kuiper. „We bemoeien ons even niet met deze zaak. Bovendien zijn we met de minister in gesprek.”
In de Kamer is verbaasd gereageerd op het interview. PvdA-kamerlid Van Heemst noemt de uitspraken van Kuiper „uniek en zeer ongebruikelijk.” Hij vindt dat Kuiper over de schreef is gegaan, „tenzij er sprake is van een zeer uitzonderlijke situatie.” Het kamerlid wil zo snel mogelijk een debat met Remkes.
Kuiper weerspreekt het beeld dat Amsterdam de modernisering van het politieapparaat zou tegenwerken. Hij zegt bijvoorbeeld dat Amsterdam al lang aan de door Remkes gewenste politiesterkte voldoet, 6017 agenten in 2010, terwijl Amsterdam nu al 6209 agenten heeft.