„Washington wees Iraaks aanbod af”
Kort voor de Amerikaanse invasie in Irak, heeft het regime in Bagdad Washington aangeboden dat Amerikaanse deskundigen in Irak zouden mogen controleren of het regime van Saddam Hussein over massavernietigingswapens beschikte. Men was ook bereid een man uit te leveren die ervan verdacht werd betrokken te zijn geweest bij de aanslag op het World Trade Center in New York in 1993.
Volgens dagblad The New York Times en nieuwszender ABC-News kwam het aanbod van de chef van de Iraakse inlichtingendienst generaal Tahir Habbush via een Libanese zakenman met Amerikaanse nationaliteit, Imad Hage. Die nam contact op met Richard Perle, destijds voorzitter van de invloedrijke adviesraad van het ministerie van Defensie. Perle bevestigde tegenover ABC en de Times dat hij Hage in maart in Londen heeft ontmoet. Het aanbod van generaal Habbush zou de goedkeuring hebben gehad van Saddam Hussein.
Het was volgens Hage een laatste poging van Saddam om een dreigende invasie van de Amerikanen te voorkomen. De zakenman stelde Perle voor contact op te nemen met hooggeplaatste Iraakse functionarissen die de authenticiteit van het aanbod zouden kunnen bevestigen. Teruggekeerd in Washington overlegde Perle met de inlichtingendienst CIA, die weinig in het aanbod van Hage zag. Men zou al meer aanbiedingen hebben gehad, die tot niets hadden geleid. Volgens Perle was ook plaatsvervangend minister van Defensie Paul Wolfowitz op de hoogte van het aanbod dat Washington via Hage bereikte.
Een woordvoerster van het Witte Huis zei woensdag dat Saddam Hussein twaalf jaar de tijd heeft gehad om aan te tonen dat Irak de VN-opdracht tot vernietiging van alle massavernietigingswapens had opgevolgd. Sommige analisten wijzen op een cultuurverschil tussen Washington en regimes in het Midden-Oosten dat mogelijk heeft geleid tot de kortsluiting, waardoor dit laatste aanbod -dat de oorlog mogelijk zou hebben kunnen voorkomen- op niets uitliep. „Om gezichtsverlies te vermijden toetsen Arabische leiders vaak via omwegen of een voorstel levensvatbaar is. De Amerikanen vinden dat verdacht, maar het kan zijn dat hier werkelijk sprake is geweest van een laatste compromis van Saddam Hussein. Wij zullen het nooit weten”, aldus analist Michael O’Hanlon van het Brookings-onderzoeksinstituut in Washington.