Buitenland

Bush tekent verbod op late abortus

NEW YORK - De Amerikaanse president Bush heeft woensdag in Washington een wet getekend die abortus in het tweede of derde trimester van de zwangerschap verbiedt. Het is het eerste verbod op een vorm van abortus sinds het hooggerechtshof van de VS dertig jaar geleden abortus in het algemeen wettig verklaarde.

Van onze correspondent
6 November 2003 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:42

Bush tekende de wet niet zoals gebruikelijk in het Witte Huis maar in het nabijgelegen regeringsgebouw genoemd naar oud-president Ronald Reagan, een uitgesproken tegenstander van abortus. Bush zei bij de ondertekening dat hij „een cultuur van leven” wil bevorderen en hij noemde de procedure die bij de zogenaamde late of partiële abortus wordt gebruikt „verontrustend en tragisch.”De wet verbiedt het een abortus waarbij het hoofd van de foetus naar buiten wordt gehaald om die te doden. De methode wordt toegepast in de vijfde of zesde maand van de zwangerschap.

Tweemaal eerder heeft het Amerikaanse parlement een dergelijk wetsontwerp goedgekeurd, maar in beide gevallen werd het voorstel getroffen door een veto van Bush’ voorganger Bill Clinton. Het wetsontwerp dat woensdag met de handtekening van Bush tot wet werd verheven, werd onmiddellijk inzet van een juridische strijd. Federaal rechter Richard Kopf in Lincoln (Nebraska) verklaarde de nieuwe wet in strijd met de grondwet, omdat er geen uitzondering is voorzien in gevallen waarbij de gezondheid of het leven van de moeder in gevaar is.

Het hooggerechtshof verklaarde drie jaar geleden een abortusverbod van de staat Nebraska op dezelfde gronden nietig. Kopf verbood de federale overheid om artsen op grond van de nieuwe wet te vervolgen op verzoek van vier artsen. In New York en San Francisco zijn vergelijkbare verzoeken in behandeling. Bush beloofde dat de federale overheid „met grote overtuigingskracht de rechtmatigheid van dit verbod bij de rechtbanken zal verdedigen als iemand meent dit te moeten aanvechten.”

De Amerikaanse president is overigens geen voorstander van een algemeen verbod op abortus. Voorlopig tenminste niet, want hij heeft verschillende groepen kiezers volgend jaar nodig voor een tweede ambtstermijn. Gematigde Republikeinen en partijloze kiezers uit voornamelijk de voorsteden plegen het recht op abortus te steunen en deze twee groepen zijn belangrijk voor Bush’ herverkiezing, die analisten voorlopig nog allerminst als zeker beschouwen. Pro-lifeactivisten betitelden het verbod op late abortus woensdag echter als het begin van een algemeen verbod.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer