Goed doel moet van Weekers verplicht het web op in 2014
DEN HAAG. Algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) moeten per 1 januari 2014 informatie voor belangstellenden publiceren op een website.
Staatssecretaris Weekers (Financiën) heeft de nieuwe regels voor goede doelen dinsdag aan de Tweede Kamer gestuurd. De verplichting –volgens Weekers „slechts een geringe administratieve last”– moet leiden tot meer transparantie en openheid in de goededoelensector.
De publicatie via internet wordt in 2014 een voorwaarde voor het behoud of de verkrijging van de ANBI-status, waardoor donateurs giften aan deze goede doelen fiscaal kunnen aftrekken.
De informatie die ANBI’s (via een eigen site of die van een koepelorganisatie) moeten publiceren, betreft onder meer het adres, de doelstelling en de bestuurssamenstelling, de balans en het beloningsbeleid.
Voor kerken die via het landelijke kerkgenootschap als ANBI zijn geregistreerd via een zogenoemde groepsbeschikking geldt uitstel tot 2016. Ook hoeven zij geen balans te publiceren en ook geen namen van bestuurders bekend te maken.
Fiscalist Wilbert van Vliet noemt de regels „een staaltje ongelimiteerde regelzucht” vanuit Den Haag. „Goede communicatie is voor een goed doel niet onbelangrijk, maar waarom moet de Belastingdienst dat tot in detail controleren? Bovendien dreigen in de toekomst gerechtelijke procedures over goede doelen die hun ANBI-status verliezen alleen vanwege het niet up-to-date houden van een website. En dat lijkt een zinloos verlies van tijd en middelen voor zowel goede doelen als voor de Belastingdienst.”
Voor organisaties die nu nog geen website hebben, zoals de Stichting Mbuma Zending en de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging, betekent de maatregel dat ze de komende maanden een website zullen moeten lanceren om hun ANBI-status te behouden.
D. van der Sluis, respectievelijk penningmeester en voorzitter van beide organisaties, laat weten dat het bestuur daarover in september zal besluiten. „De beslissing om wel of geen website te bouwen, is aan de bestuursleden. Wel willen we graag onze ANBI-status houden.”