Koninklijk Huis

Vraagtekens bij troonswisseling België

BRUSSEL (ANP). Meerdere Belgische juristen plaatsen grote vraagtekens bij de troonswisseling zondag in België. Zij zijn van mening dat de Belgische grondwet niet toestaat dat een regerende koning zijn troon overdraagt aan diens opvolger.

17 July 2013 11:46Gewijzigd op 15 November 2020 04:47
Koning Albert. Beeld EPA
Koning Albert. Beeld EPA

Dat meldde de krant De Standaard woensdag. Volgens advocaat en onderzoeker Jan Ghysels is een speciale wet nodig, net zoals in 1950 toen Leopold III afstand moest doen van de troon. Zonder zo’n speciale wet kunnen alle daden van de nieuwe koning worden aangevochten voor de rechtbank, stelt hij.

In Nederland is in 1848 in de grondwet opgenomen dat de koning kan aftreden en zijn opvolger kan aanwijzen. België wilde dat niet om te vermijden dat de koning zelf over de troon zou beschikken, zegt Ghysels.

België is het enige koninkrijk waar de koning niet koning wordt door het overlijden of aftreden van zijn voorganger, maar door de eedaflegging in het parlement.

Grondwetspecialist Emmanuel Vandenbossche erkent in De Standaard dat het beter zou een en ander netjes te regelen zoals in Nederland. Maar hij ziet geen problemen met de komende troonswisseling. Het parlement aanvaardt de eedaflegging. Overigens is er gedurende een half uur geen koning: tussen de abdicatie van Albert en de eedaflegging van Filip, aldus Vandenbossche.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer