Meldingsplicht voor sekueel misbruik gehandicapten
Als werknemers binnen de gehandicaptenzorg vermoeden dat een collega een gehandicapte sekueel misbruikt, moeten zij hiervan melding maken. Werknemers die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik, kunnen niet meer zomaar ergens anders solliciteren.
Deze afspraken hebben verschillende partijen uit de gehandicaptenzorg woensdag schriftelijk vastgelegd in een contract. Ook komt er een vertrouwenspersoon bij instellingen voor gehandicapten waarbij bewoners kunnen melden dat ze worden lastiggevallen.
Als een personeelslid over de schreef gaat, wordt dit vastgelegd in een personeelsdossier. Als hij of zij bij een andere instelling voor gehandicaptenzorg solliciteert, en de nieuwe werkgever vraagt referenties op, wordt gemeld dat de persoon zich aan seksueel misbruik schuldig heeft gemaakt.
Directies van gehandicapteninstellingen zijn voortaan verplicht om in de laatste fase van een sollicitatieprocedure toestemming te vragen aan de sollicitant om referenties op te vragen bij zijn vorige werkgever. Weigert de kandidaat, dan wordt de procedure stopgezet.
De instellingen hopen hiermee seksueel misbruik en herhaling daarvan te voorkomen. De betrokken organisaties zijn de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, vakbonden, ouder– en cliëntenorganisaties.
Uit gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat het aantal meldingen van ongewenste seksuele intimiteiten toeneemt in de gehandicapten– en geestelijke gezondheidszorg. In 2001 kwamen 81 meldingen binnen. In 2002 waren het er 102. In de meeste gevallen bleek het om ongewenst seksueel gedrag te gaan tussen patiënten onderling. Bij 20 procent van de meldingen ging het om voorvallen tussen personeel en patiënten. Volgens bestuurslid J. Kauffeld van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zijn het vaak dezelfde personen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik.
Het heeft volgens hem enkele jaren geduurd voordat de partijen het eens werden over de aanpak. De vakbonden waren in eerste instantie faliekant tegen registratie van seksueel misbruik en maatregelen ertegen. Ze spraken van invoering van een ’klikplicht’ en het aanleggen van ’ontuchtdossiers’. Volgens Kauffeld gaat het belang van patiënten, die zich vaak in een onmachtige positie bevinden, boven dat van de privacy van personeel.