Burgemeester Staphorst ambassadeur antipeststichting
STAPHORST. Burgemeester Alssema van Staphorst is donderdagavond aangesteld als ambassadeur van de Fleur Bloemen Stichting. Hij wil als gezicht van de organisatie actief strijden tegen pesten.
De stichting is vernoemd naar de 15-jarige scholiere Fleur Bloemen uit Staphorst, die op 11 december zelfmoord pleegde. Pesten was volgens de stichting de oorzaak.
Het bestuur wil vier ambassadeurs aanstellen; voor elke regio één. Alssema behartigt regio noord. De ouders van Fleur waren donderdagavond niet aanwezig. Ze steunen de stichting, maar houden zich op de achtergrond.
Alssema aarzelde niet toen bestuursleden Nanko Kiel uit Delfzijl, John Thijssen uit Goes en Henk van Veen uit Meppel hem vroegen of hij een van de gezichten wilde worden. „We kunnen ons geen betere ambassadeur wensen”, aldus voorzitter Kiel. „De burgemeester heeft direct na de dood van Fleur bewezen dat hij een echte burgervader is. Hij toonde zich zeer betrokken.”
Taken van de ambassadeur zijn het uitdragen van het gedachtegoed, het geven van gastlessen op scholen en het uitreiken van de Fleur Bloemen Award. De stichting riep deze prijs in het leven voor initiatieven die bijdragen aan de strijd tegen pesten.
De eerste award werd op 12 februari uitgereikt aan de 12-jarige scholier Pim Boutsioukis van het Dollard College in Winschoten. Hij schreef een gedicht over Fleur, nadat de school leerlingen een schrijfopdracht gaf naar aanleiding van de tragische dood van de scholiere uit Staphorst.
Alssema wil werk maken van zijn ambassadeurschap. „Pesten houdt mij zeer bezig. Het is een kwaad waar mensen nog jarenlang last van hebben. Wij moeten opstaan tegen pesten. Het is mijn wens dat elk kind terug kan zien op een onbezorgde schooltijd, zónder pesten. Daar wil ik mij voor inzetten.”
De Fleur Bloemen Stichting is boos over het vorige maand gepresenteerde rapport dat socioloog Veenstra maakte in opdracht van AOC Terra, de school van Fleur. Hij onderzocht of de scholiere stelselmatig werd gepest en of haar dood daarvan het rechtstreekse gevolg was. Volgens Veenstra bleek dat Fleur niet structureel werd gepest. Volgens de onderzoeker had de tiener in de dagen voor haar dood wel ruzie met klasgenoten.
De stichting laat het er niet bij zitten. „Wij weten zeker dat Fleur jarenlang werd getreiterd. Dit verhaal krijgt een vervolg. Wij willen dat de onderste steen bovenkomt. We zorgen ervoor dat dit onafhankelijk wordt uitgezocht.”
De Fleur Bloemen Stichting kreeg in januari vorm nadat Thijssen en Kiel onafhankelijk van elkaar op hun blog schreven over de dramatische dood van Fleur. Thijssen schreef een gedicht dat op de stille tocht voor Fleur op 29 december 2012 werd voorgedragen. Kiel schreef een verhaal. Via Facebook troffen de mannen elkaar. Ze besloten een stichting op te richten die zich inzet tegen pesten.
Officieel is de stichting nog in oprichting. Volgende week wordt de akte officieel bij de notaris getekend.