Rapport Open Doors: Christenen meest kwetsbaar in Syrië
DAMASCUS. Alle Syriërs zijn slachtoffer van het totale gebrek aan veiligheid in hun land, ongeacht hun religieuze achtergrond. Syrische christenen zijn echter bovenmachtig vertegenwoordigd onder de vluchtelingen.
Dat staat in een rapport van de christelijke organisatie Open Doors International met de titel ”Een inschatting van de kwetsbaarheid van christenen in Syrië”. In het 84 pagina’s tellende rapport wordt de situatie van de circa 2 miljoen christenen in het land in kaart gebracht.
Zoals overal in de Arabische wereld leeft er in Syrië onder grote delen van de bevolking grote ontevredenheid. Politiek analist Nicholas Heras geeft in het rapport echter aan dat de wortels en de werkelijke oorzaken van het huidige conflict in Syrië veel dieper gaan. Twee belangrijke variabelen hierbij zijn enerzijds de klassenstrijd en anderzijds de tegenstelling tussen het platteland en de stad.
Toen de huidige Syrische president Bashar al-Assad in het jaar 2000 zijn overleden vader opvolgde, begon hij voortvarend aan een economische liberaliseringspolitiek. Het waren echter vooral de stedelijke elites die hiervan profiteerden. Daardoor groeide het verschil in welvaartsniveau tussen het platteland en de stedelijke gebieden snel. De verarming van het platteland werd nog verergerd door het jarenlang uitblijven van neerslag.
De onvrede onder de plattelandsbevolking bleef sluimeren. Vergeleken met de meer kosmopolitisch ingestelde inwoners van Damascus en Aleppo was het Syrische platteland bovendien in religieus opzicht veel conservatiever. De kerngebieden van de Syrische opstand van 2011 waren dan ook verarmde provincies.
Christenen in Syrië worden vooral gevonden in stedelijke concentraties. Ze zijn mede door hun vaak hoge opleidingsniveau relatief goed vertegenwoordigd in de handel en het toerisme.
Deze factoren zijn medebepalend voor de kwetsbaarheid van met name christenen in de huidige Syrische crisis. Christenen worden vaak slachtoffer van kidnappingen en afpersingen omdat zij als financieel vermogend worden gezien.
Het rapport wijst er ook op dat Syrische christenen vaak in regio’s of gebieden wonen die van strategisch belang zijn voor zowel de regering in Damascus als de gewapende oppositie. Een van deze regio’s is de provincie Homs nabij de Libanese grens. In dat gebied wonen naar schatting zo’n 250.000 christenen. Aan de Libanese kant van de grens wonen eveneens grote concentraties christenen in de Bekaavallei, waarmee de Syrische christenen door familiebanden mee verbonden zijn. In dit strategisch gelegen gebied ligt ook de plaats Qusair. Deze regio vormt een epicentrum van gewelddadigheden.
Waarschijnlijk is een meerderheid van de christenen de provincie Homs ontvlucht. Velen van hen kozen als alternatief voor de Wadi al-Nasara oftewel ”vallei der christenen”, die in het westen van Syrië ligt, achter de twee havensteden Latakia en Tartus. Hier bevindt zich ook het wereldberoemde Krak des Chevaliers, een burcht die in de elfde eeuw werd gebouwd door de kruisvaarders.
De vallei der christenen bestaat uit meer dan veertig christelijke dorpen die geografisch een aaneensluitend gebied vormen. Sinds zomer 2011 kreeg deze regio echter meer dan 100.000 christenen te verwerken die van elders in Syrië waren gevlucht. Sinds maanden wordt deze vallei van de christenen vanaf de omringende bergen onder vuur genomen.
Elias Sleiman, de maronitische bisschop van Latakia, omschreef de situatie in dit gebied recent: „Overal is chaos. Islamitische milities en criminele bendes maken gebruik van de algemene instabiliteit. Christenen worden gekidnapt en zijn het doelwit van gewapende groeperingen met een fundamentalistische ideologie.” Meer dan 150.000 christenen leven in angst.
Vooral in de regio’s al-Jazira en Deir el-Zur wordt de situatie met name voor christenen als dramatisch omschreven. Op 19 juni stak een radicale militie de al-Wahakerk in Deir el-Zur in brand. Het vuur verwoestte het totale kerkinterieur. Kerkelijke bronnen lieten weten dat er hierbij geen christenen waren omgekomen „omdat de laatste christenen Deir el-Zur reeds verlaten hadden.”
Militaire experts stellen dat degenen die de christelijke valleien onder hun militaire controle hebben in principe Syrië in tweeën kunnen splitsen. Anders geformuleerd: de partij of zijde die het gezag uitoefent over de valleien kan in belangrijke mate het verloop van de oorlog bepalen.
Hierbij komen belangrijke economische factoren. De pijpleidingen voor gas en olie uit Iran en Irak richting de Syrische kust lopen dwars door de twee christelijke valleien waar zich ook grote voorraden natuurlijk aardgas zouden bevinden.
Ruim 1 miljoen Syrische christenen wonen dus in twee valleien die zowel vanuit militair als economisch oogpunt van strategisch belang zijn voor álle strijdende partijen in Syrië, stelt het rapport.