Faunabeheer: Dode wolf in polder is grap
BANT. De dode wolf in de Noordoostpolder is zo goed als zeker een grap. Dat zegt Evert Menkveld van Faunabeheer Flevoland donderdag in de lokale krant De Noordoostpolder.
„Ik kan het me niet voorstellen”, aldus Menkveld. „Er zouden dan meer wolven moeten zijn, omdat ze in roedels leven.” Ook zouden ze volgens Menkveld niet in bewoond gebied komen, omdat de wolven schuw en bang zijn.
Daarnaast heeft niemand schade gemeld vanwege het aanrijden van het dier. Faunabeheer Flevoland denkt dat het beest meegenomen is uit Oost-Europa en is neergelegd langs de weg.
De wolf had een bever in de maag, en die komen in de buurt van Luttelgeest niet voor, aldus Faunabeheer Flevoland.
Een paar jaar geleden werd er ook een zeehond langs de kant van de weggelegd. Dat bleek ook een grap, aldus Nettie van den Belt van Faunabeheer Flevoland donderdagmiddag bij Omroep Flevoland.
Geen steekhoudende argumenten
Roofdierdeskundige Jaap Mulder vindt de argumenten van Faunabeheer Flevoland niet erg sterk, zegt hij donderdagavond tegen NRC.
„Een roedel is niet meer dan een paartje wolven dat jongen krijgt. Juist als ze tussen de 1,5 en 2,5 jaar oud zijn, zoals dit exemplaar, gaan ze in hun eentje aan de zwerf.” Ook zegt Mulder dat de bever overal voorkomt. „Zo’n wolf kan in 1 a 2 uur de Noordoostpolder doorkruisen. Misschien heeft hij de bever bij de IJssel gevangen.”
Ook Stichting Wolven in Nederland vindt dat de argumenten van Faunabeheer Nederland niet helemaal kloppen, schrijft de NOS. Het is niet juist dat wolven nooit in bevolkt gebied komen, aldus de stichting.
Een medewerker van onderzoeksinstituut Alterra die de wolf ophaalde op de vindplaats, vindt het niet waarschijnlijk dat het dier daar is neergelegd.