Roep in Kamer om eerherstel Indië-weigeraars
DEN HAAG (ANP). Twee militairen die weigerden te vechten in Nederlands-Indië moeten eerherstel krijgen. Na Kamervragen van de SP willen ook D66 en GroenLinks via een zogenoemde rehabilitatiewet eerherstel geven aan alle 2600 dienstweigeraars. De PvdA wil zelfs een snellere oplossing dan een rehabilitatiewet, zodat de mannen op leeftijd eerder eerherstel krijgen. Dat blijkt dinsdag na een rondgang in de Tweede Kamer.
„Rehabilitatie duurt te lang, de heren zijn tachtig”, vindt PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink. „Zoveel tijd hebben we niet. Het is de vraag of daar een rehabilitatiewet voor nodig is.”
VVD en CDA willen de kwestie eerst in de partijfractie bespreken, voordat zij een standpunt innemen. Zij zullen na het reces een reactie geven.
Twee weken geleden oordeelde de Hoge Raad dat een herzieningsverzoek van oud-militairen Jan van Luyn (87) en Jan Maassen (83) wordt verworpen. In de jaren 50 kregen de mannen celstraffen van 3,5 en 2 jaar omdat zij weigerden mee te vechten in de voormalige kolonie. Volgens de Hoge Raad is het niet aan justitie maar aan de politiek om straffen van dienstweigeraars recht te zetten als de samenleving dit wil.
SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel stelde direct na het vonnis op dinsdag 25 juni Kamervragen aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Hij pleit voor een ‘bredere regeling’ zodat eerherstel kan worden gegeven aan alle 2600 veroordeelde weigeraars.
Ook D66 is voorstander van rehabilitatie mits militairen die wel naar Nederlands-Indië gingen om te vechten, hierdoor niet alsnog voor worden vervolgd. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: „De Hoge Raad heeft nadrukkelijk aangegeven dat de politiek aan zet is. Die handschoen moeten we oppakken. We zullen de twee oud-militairen en hun advocaat Zegveld uitnodigen om eventuele volgende stappen te bespreken.”
GroenLinks stelt al langere tijd voorstander te zijn van eerherstel voor de betrokken weigeraars. GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik: „Nederland heeft veel te laat erkend dat we verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in voormalig Nederlands-Indië. De militairen die weigerden daaraan mee te doen verdienen eerherstel.”
PVV wil niet inhoudelijk reageren. PVV-Kamerlid Raymond de Roon: „Wij wachten een eventueel wetsvoorstel af. We zullen dat zelf niet initiëren.”