„Leger Egypte wil vrede met Israël handhaven”
JERUZALEM. De situatie in Egypte domineert al dagenlang het nieuws in Israël. De laatste dagen gaat er veel aandacht uit naar de ontwikkelingen in de Sinaï, die aan Israël grenst. Het gebied staat volgens Israëlische media al dagen in brand vanwege protesten tegen de omverwerping van het regime-Morsi.
Een belangrijk probleem de afgelopen jaren waren de aanvallen die vanuit de Sinaï op Israël gepleegd werden. De terroristen maakten daarbij misbruik van het gebrek aan openbare orde in de Sinaï.
De samenwerking tussen het Israëlische leger en het Egyptische was in het afgelopen jaar goed. Militairen aan beide kanten van de grens hebben behoefte aan orde. De Sinaï is echter een problematisch gebied dat tekenen van anarchie vertoont. Dat was de laatste dagen opnieuw te merken. Islamisten pleegden diverse aanvallen op posities van het Egyptische leger, waarbij een aantal militairen om het leven kwam.
In Eilat werden donderdagavond bovendien zware explosies gehoord. Veiligheidstroepen vonden geen sporen van raketinslagen, maar er meldde zich wel een organisatie om de aanslag op te eisen: Ansar Bayt al-Maqdis. De groep bestaat uit bedoeïenen en andere figuren die zich vanuit de Sinaï inspannen voor de jihad.
De Israëlische krant Ha’aretz schreef vanmorgen dat de Sinaï de afgelopen drie dagen in brand heeft gestaan vanwege de protesten tegen de omverwerping van de regering van de moslimbroeders.
Egyptische militaire bronnen hebben gezegd dat het leger een groot offensief is begonnen tegen de islamitische terreurgroepen in de Sinaï. Maar wat het leger er kan doen, is volgens Ha’aretz beperkt. De focus van de militairen is namelijk gericht op het herstel van de orde in Caïro, Alexandrië en de kleinere steden aan de Nijl.
Ha’aretz wees er vrijdag op dat de afgezette president Mohammed Morsi de banden tussen de Egyptische troepen en de top van de Israëlische defensie door de vingers zag. Het volgende Egyptische regime zal waarschijnlijk dezelfde koers varen: Israël in het openbaar veroordelen en er in het geheim contacten mee onderhouden.
De krant wees er ook op dat de Palestijnen in de door de Hamas gedomineerde Gazastrook de crisis in Egypte beginnen te voelen. In de week voor de val van Morsi versterkte het Egyptische leger wegversperringen in de Sinaï om de smokkel van goederen door de tunnels onder de stad Rafah tegen te gaan. In Gaza is een tekort aan brandstof ontstaan.
The Jerusalem Post schreef in een hoofdcommentaar dat de machtsovername een positieve ontwikkeling voor Israël kan zijn. Het Egyptische leger was een belangrijke factor in de totstandkoming van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas afgelopen november. De Egyptische militairen lijken het vredesverdrag met Israël bovendien te willen handhaven.
Voor Israël is ook de vraag van belang of het machtsverlies van de moslimbroeders in Egypte een verzwakking van de Hamasbeweging in de Gazastrook tot gevolg heeft. Mogelijk zullen ook de radicale soennieten onder de rebellen in Syrië de gevolgen ondervinden van Morsi’s val. Als dat in de loop van de tijd inderdaad het geval blijkt te zijn, is dat gunstig voor Israël.
De krant Israel Hayom liet weinig ruimte voor twijfel en wees erop dat de verwijdering van de moslimbroederschap gunstig is voor Israël en voor iedereen in het Midden-Oosten die van Israël afhankelijk is.
Weinig optimistisch was commentator Caroline Glick in The Jerusalem Post. Zij wees erop dat er slechts drie dingen bekend zijn aangaande de toekomst van Egypte. Het eerste is dat het land armoedig zal zijn. Het tweede is dat Egypte politiek instabiel zal blijven. Het derde is dat door het gebrek aan democratische krachten in Egypte de komende machthebbers anti-Amerikaans, anti-Israël en antidemocratisch –in de liberaal-democratische zin van het woord– zullen zijn. Glick: „Ze kunnen aardiger zijn tegen de kopten dan de moslimbroederschap was. Maar ze zullen niet meer prowesters zijn.”