Minister: vooral ouderen moeten meer uitgeven
DEN HAAG (ANP). De oproep van premier Mark Rutte om een huis of een auto te kopen, moeten vooral ouderen zich aantrekken. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat gezegd in een interview met Vrij Nederland.
„Het verhaal van Rutte kan nauwelijks gelden voor jongeren, zeker niet voor jongeren die de afgelopen jaren een huis hebben gekocht. Met name de oudere generaties hebben in de afgelopen 20, 30 jaar een groot vermogen kunnen opbouwen, onder andere in hun huis. Die vermogens zou je willen mobiliseren. Geef het uit, ga het investeren, geef het aan je kinderen”, zegt de PvdA-minister.
Fractieleider Henk Krol van 50PLUS zegt dat er inderdaad „een beperkte groep ouderen” is die meer zou kunnen uitgeven om de economie te stimuleren. „Maar de overheid moet dat dan wel fiscaal aantrekkelijk maken.” Zo heeft 50PLUS vorige week nog voorgesteld om schenkingen van grootouders aan kleinkinderen onder een gunstiger belastingregime te brengen.
Liane den Haan, directeur van ouderenbond ANBO spreekt van een „ondoordachte, idiote en absurde” uitspraak van de minister. „Volgens de minister hebben ouderen een groot vermogen opgebouwd. Als dat al zo is, dan zit dat vast in een huis”, aldus Den Haan. „Bovendien hebben ouderen al fors ingeleverd op hun inkomen door de stapeling van bezuinigingen de laatste jaren.”
Bijval krijgt ze van de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB). „Een gedeelte van de ouderen heeft inderdaad de mogelijkheid gehad een vermogen op te bouwen”, zegt een woordvoerder. „Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Bovendien moeten mensen de vrijheid hebben om zelf te besluiten hoe ze hun vermogen inzetten”. Daar gaat de overheid niet over, aldus de zegsman.
Dijsselbloem toont zich in het interview verbaasd over de kritiek die hij in het voorjaar kreeg na een interview met Reuters en de Financial Times over de redding van Cyprus. Dijsselbloem liet als voorzitter van de eurogroep weten dat beleggers en grote rekeninghouders voortaan zelf voor de kosten moeten opdraaien als hun bank in problemen komt. De uitspraak leidde tot onrust op de financiële markten en leverde Dijsselbloem zware kritiek op, ook in de de media. Hij zou paniek hebben veroorzaakt.
Dijsselbloem: „Ik vond die reacties echt onthutsend. Journalisten - en echt niet de minsten - riepen massaal dat ik mijn mond had moeten houden en had moeten liegen.”